Passion: Miłego dnia wszystkim życzę!!! Martita: Witam wszystkich gości i zapraszam do rejestrowania się lub logowania :690: LadyW: !!!!!!!!! Hop Hop !!!!!!!!!! Ashram: WESOŁYCH ŚWIĄT !!! kwiatek12-28: avoid witaj na forum ;*

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 36 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
  Widok do druku

Chrzciny
Autor Wiadomość
PostWysłany: 04 Sty 2010, 08:34 
Gaduła
Gaduła
Awatar użytkownika

Dołączenie: 01 Lip 2008, 21:45
Imię: Magdalena
I stało się mam zostać pierwszy raz w życiu chrzestną. Chciałam przede wszystkim zapytać jakie obowiązki ma chrzestna matka. Wiem, że kiedyś panował zwyczaj, że chrzestna kupowała ubranko do chrztu maluszkowi teraz to już pojęcia nie mam jak to jest... Czy muszę załatwić jeszcze coś innego niż świadectwo bierzmowania i spowiedź?
No i druga kwestia, co kupić chcrześniakowi na prezent :niewiem:

Profil E-mail  

Re: Chrzciny
PostWysłany: 04 Sty 2010, 08:44 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Dołączenie: 27 Kwi 2008, 09:48
Miejscowość: R. Śl.
Imię: Magda
LeeLoo ja zostałam chrzestną 2 miesiace temu :)
chrzest był w innej parafii niż moja i musiałam donieść zaświadczenie, że jestem katoliczką, czy coś w tym stylu no i karteczkę do spowiedzi dostałam i musiałam ją mieć podpisaną ;)
u nas chrzestna kupuje tą szatkę do chrztu, a chrzestny świeczkę
o prezent zapytaj może rodziców czego by potrzebowali ? mi brat z bratową powiedzieli, ze chcą matę edukacyjną dla małej i kupiłam im taką wypasioną za 250zł, do tego ramka z gliną na odbicie dłoni i stópek małej no i kartka z życzeniami, ogólnie ponad 300zł prezent wyszedł i myślę, że to wystarczająco dużo ;)

http://rosaromaniuk.com/

Profil E-mail  

PostWysłany: 04 Sty 2010, 09:05 
Gaduła
Gaduła
Awatar użytkownika

W sumie jak znam rodziców mojego przyszłego chrześniaka to oni kasę by chcieli, a dziecko napewno nic z tego by nie zobaczyło. W sumie prezent to mam upatrzony, bo myślałam o karuzeli do łóżeczka, bo mały nie ma, a matę dostał już ode mnie pod choinkę.
Tylko najbardziej martwią mnie te formalności, czy coś się płaci i czy ksiądz wystawia to od ręki. Czyli ja dostanę w ich parafii jakąś kartkę do spowiedzi? Ponoć próba ma być jedna przed samym chrztem...
No i nie wiem co z tym ubrankiem :niewiem:
Jeszcze mam takie pytanie. Mały ma już starsze rodzeństwo, jak Wy to rozgrywacie gdy przychodzi czas świąt, dnia dziecka, mikołaja. Czy rodzeństwu też powinnam kupić jakis upominek drobny? (Oby nie :roll: )

Profil E-mail  

PostWysłany: 04 Sty 2010, 09:12 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Dołączenie: 27 Kwi 2008, 09:48
Miejscowość: R. Śl.
Imię: Magda
nic się nie płaci, bo niby za co ? :?
karteczka do spowiedzi to może też od parafii zależy, u brata akurat ksiądz tego wymagał i wszyscy mieliśmy karteczki do spowiedzi od niego ;) no i jak pójdziesz w swojej parafii się wyspowiadać to wystarczy księdza o podpis poprosić i nie ma problemu ;)
prób nie mieliśmy żadnych, nawet na naukach nie byliśmy, bo były 2 dni później, a oni robili chrzciny w sobotę, bo Hania maluśka była jeszcze i tylko takie krótkie nabożeństwo było ;)

---------------

z tym starszym rodzeństwem to nie wiem, u nas Matik jest sam i Hania też, wiec nie mamy problemu czy kupować, czy nie :P
ale na święta jakąś pierdołkę chyba wypadałoby kupić ;)

http://rosaromaniuk.com/

Profil E-mail  

PostWysłany: 04 Sty 2010, 09:32 
Gaduła
Gaduła
Awatar użytkownika

W sumie głupio strasznie jest, bo z S. jest kiepska sytuacja i formlnie ze sobą nie jesteśmy, a to jego brat poprosił mnie żebym została chrzestną u młodego. Dziecku nie można odmawiać i musiałam się zgodzić. Nie powiem cieszę się bardzo, że będe miała chrześniaka, tylko ta sytuacja mnie dobija...
Już całekiem bym się załamała gdyby drugi brat S. mnie też na chrzestną poprosił, bo to bardziej po tym drugim się spodziewałam niż po tym :>
Mam zasrany ten rok niesamowicie. Pod koniec marca koleżanka rodzi trzeba prezent kupić, w kwietniu chrzciny, mam nadzieję że tylko jedne, w czerwcu osiemnastka... Jak nic nie było to nie było, a teraz jak planowałam na prawko iść to dupa z tego wyjdzie :ahh:

---------------

magdzioł napisał(a):
nic się nie płaci, bo niby za co ? :?

S. mówił, że jak miał zostać chrzestnym to ksiądz zaśpiewał sobie za świadectwo bierzmowania "co łaska".

Profil E-mail  

PostWysłany: 04 Sty 2010, 09:37 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB

Dołączenie: 27 Kwi 2008, 14:18
ja juz za Toba nie nadazam :?

Profil E-mail  

PostWysłany: 04 Sty 2010, 11:04 
Gaduła
Gaduła
Awatar użytkownika

Dołączenie: 29 Wrz 2009, 09:05
Miejscowość: Warszawa
Imię: Sylwia
My jak podawaliśmy do chrztu Mikołaja to chrzestna musiała donieść kartkę, że może podać dziecko do chrztu. Oprócz tego kupiła szatkę, ubrała małego. Chrzestny kupił świecę i zapłacił za chrzest.
Ale z tego co wiem to co kościół to inny obyczaj. Zależy od proboszcza.

Profil E-mail  

PostWysłany: 04 Sty 2010, 11:31 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB
Awatar użytkownika

Dołączenie: 28 Kwi 2008, 20:41
Imię: Olga
Wydaje mi się, źe każda rodzina ma jakieś własne zwyczaje, jeśli chodzi o obowiązki chrzestnych (np. z kupowaniem białej szatki czy ubranka) i najłatwiej byłoby zapytać rodziców dziecka, czego konkretnie od Ciebie oczekują ;)

Profil E-mail  

PostWysłany: 04 Sty 2010, 11:54 
Gaduła
Gaduła
Awatar użytkownika

Dzięki dziewczyny.
A jeszcze jak się okaże, że rodzice faktycznie chca żeby kupić małemu ubranko do chrztu, to czy wtedy kupuje się jeszcze dodatkowo prezent czy ubranko jest traktowane jako ten prezent?
Jak patrzyłam na ceny tych kompletów do chrztu to średnio po 100-150zł chodzą, a gdzie jeszcze becik i krzyżmo...
A właśnie bo widziałam dwa rodzaje krzyżma w postaci szatki i w postaci chusteczki.
Przewidziało mi się czy faktycznie są dwa rodzaje?

Profil E-mail  

PostWysłany: 04 Sty 2010, 11:56 
Gaduła
Gaduła
Awatar użytkownika

Dołączenie: 29 Wrz 2009, 09:05
Imię: Sylwia
Myślę, że jak kupisz ubranko to nie musisz kupować dodatkowego prezentu.

Profil E-mail  

PostWysłany: 04 Sty 2010, 13:47 
Fanatyk
Fanatyk

Dołączenie: 23 Cze 2008, 20:58
Imię: Asia
LeeLoo napisał(a):
ksiądz zaśpiewał sobie za świadectwo bierzmowania "co łaska".
moze nie miał bierzmowania i dlatego

moja siostra była u nas chrzestna i ona kupowała ubrano dla Uli i jakiś tam mały upominek noni pamiatke, chrzestny świece

za chrzest nic nie płaciliśmy przy ślubie daliśmy juz za wszystko

Profil E-mail  

PostWysłany: 04 Sty 2010, 14:16 
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Dołączenie: 07 Maj 2008, 15:42
Oj LeeLoo ale sobie komplikujesz sprawę. Zapytaj poprostu czy możesz kupić ubranko i jakąś pamiątkę albo zabawkę. Wszystkiego przecież nie kupisz, a jak rodzice chcą kasę to niech pooszczędzają :P

PostWysłany: 04 Sty 2010, 18:19 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB
Awatar użytkownika

Dołączenie: 22 Cze 2009, 19:26
Miejscowość: slask
u na chrzestny potrzebuje tylko zaswiadczenie ze jest praktykujacy katolik ze spowiedzi kartki nie trzebabylo i u nas akurat nie ma zwyczaju kupowania ubranka do chrztu wszystko kupuja sami rodzice nawet swiece a my tylko kase dalismy i to wszystko
za zaswiadczenie tez nie placilismy wiem ze w niektorych kosciolach chca co laska ale to chdzi o kwote 20zl z tego co wiem

Profil E-mail  

PostWysłany: 04 Sty 2010, 18:50 
Gaduła
Gaduła
Awatar użytkownika

Martita ja lubię sobie życie utrudniać. Matko ja mieszkam w domu wariatów... Tak się cieszyłam, że zostanę chrzestną, ale w domu mam maniane z tego tytułu.

Profil E-mail  

PostWysłany: 04 Sty 2010, 19:10 
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Dołączenie: 07 Maj 2008, 15:42
A niby dlaczego? Pracujesz więc swoje wydasz na te chrzciny... Zresztą bardziej martwiłabym się dziwną sytuacją, że to brat S.(nie będziesz mogła tak łatwo o nim zapomnieć) bo raczej jako chrzestnych bierze się kogoś z rodziny. Przynajmniej u mnie tak jest...

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 36 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości