Passion: Miłego dnia wszystkim życzę!!! Martita: Witam wszystkich gości i zapraszam do rejestrowania się lub logowania :690: LadyW: !!!!!!!!! Hop Hop !!!!!!!!!! Ashram: WESOŁYCH ŚWIĄT !!! kwiatek12-28: avoid witaj na forum ;*

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 26 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
  Widok do druku

Dojrzewanie -czy to juz??
Autor Wiadomość
PostWysłany: 24 Sie 2010, 17:53 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB
Awatar użytkownika

Dołączenie: 22 Cze 2009, 19:26
Miejscowość: slask
zmiany jakie zaobserwowalam ostatnio u Niki zaczely mnie powaznie niepokoic troche przytyla pot jej "smierdzi" cale cialo ma inny ksztalt zaczelam szperac na necie i co znalazlam ? ze to moga byc pierwsze objawy dojrzewania:
Cytuj:
dziewczyny
Dojrzewanie płciowe w skrócie:
następuje niewielka zmiana zapachu potu
biodra stają się szersze
pojawia się owłosienie wokół genitaliów
pojawiają się włosy pod pachami
brodawki stają się ciemniejsze
piersi stają się większe i pełniejsze
trójkąt łonowy wypełnia się owłosieniem
rozpoczyna się miesiączkowanie

Ogólniej:

Około 10.-12. roku życia u dziewczyny można zaobserwować gwałtowny skok wzrostu. Zaczynają zmieniać się proporcje twarzy i ciała: rozrasta się miednica, zmniejsza obwód talii, zwiększają gruczoły piersiowe. Z powodu rozrastających się kości policzkowych, łuków brwiowych, nosa oraz uszu twarz traci swój dziecięcy wyraz. Zewnętrzne narządy płciowe zwiększają się, w określonych miejscach ciała pojawiają się włosy. W organizmie zachodzą bardzo intensywne zmiany - pod wpływem hormonów żeńskich jajniki rozpoczynają produkcję komórek rozrodczych. Zmiany hormonalne odbijają się również na wyglądzie skóry i włosów - zbyt intensywna działalność gruczołów łojowych może spowodować trądzik młodzieńczy. Często zmienia się też usposobienie, mogą pojawić się kłopoty z utrzymaniem równowagi emocjonalnej. Okres dojrzewania płciowego można uznać za zakończony, gdy jajniki regularnie produkują komórki jajowe, co objawia się systematycznymi miesiączkami (około 12.-14. roku życia). Pomimo możliwości zajścia w ciążę i pojawienia się popędu płciowego, organizm dziewczyny nie jest jeszcze przygotowany fizycznie, a przede wszystkim psychicznie do donoszenia ciąży i urodzenia dziecka. Pełna dojrzałość psychiczna oraz społeczna przypada mniej więcej 20. rok życia.nastolatek.pl

Chlopcy
Cytuj:
Co się dzieje z chłopakiem w okresie dojrzewania między 11 a 18 rokiem życia w skrócie:
- rośnie kilkanaście centymetrów, jego sylwetka staje się bardziej umięśniona
- następuje wyraźne powiększenie jego narządów płciowych
- pojawiają się włosy pod pachami i w okolicach narządów płciowych oraz początki zarostu na twarzy (meszek pod nosem, pojedyncze włosy na podbródku)
- głos staje się niższy i głębszy, zmienia się z dziecinnego na męski (zjawisko to nazywamy mutacją)
- na twarzy mogą wyskakiwać pryszcze (wiąże się to ze wzmożoną aktywnością gruczołów łojowych i potowych w wyniku działania hormonów). Ich wyciskanie może prowadzić do przebarwień skóry lub trwałych blizn.
Jeżeli jest dużo ropnych wyprysków jest to objaw trądziku młodzieńczego, który powinien być leczony u dermatologa

- chłopcy zaczynają odczuwać napięcie seksualne, stąd przytrafiają im się spontaniczne wzwody
- zdarzają się również polucje, czyli nocne wytryski nasienia, którym mogą towarzyszyć marzenia senne o seksualnej treści

Ogólniej:
Pierwszy, widoczny objaw dojrzewania chłopców - gwałtowny skok wzrostu - pojawia się u nich nieco później niż u dziewcząt, około 12.-14. roku życia. Wyraźnie zaczynają się zmieniać też proporcje ciała: rozrastają się barki, następuje przyrost masy mięśni, skutkiem czego następuje utrata dziecięcej sylwetki. Podobnie, twarz traci dziecięcy wygląd, wyraźniej niż u dziewcząt rozrastają się kości policzkowe, łuki brwiowe oraz nos. Bardzo widocznym objawem dojrzewania chłopców jest mutacja, czyli wyraźne obniżenie barwy głosu. Zachodzi ona pod wpływem hormonów męskich. Zmiany hormonalne wywołują m.in. nadmierną aktywność gruczołów łojowych, co może niekorzystnie odbić się na wyglądzie skóry i włosów. Powodują one również zwiększenie zewnętrznych narządów płciowych, a zwłaszcza pobudzają jądra do produkcji komórek rozrodczych. Ponieważ komórki produkowane są w sposób ciągły, a nie zostało podjęte współżycie płciowe, dojrzałe plemniki usuwane są w czasie snu chłopca - w wyniku tzw. polucji, czyli zmaz nocnych. Podobnie jak u dziewcząt, zdolność produkowania komórek rozrodczych nie oznacza zakończenia dojrzewania. Mimo że chłopiec teoretycznie może zostać ojcem, nie jest jeszcze gotowy, aby sprostać tak odpowiedzialnej roli.nastolatek.pl

---------------

osobiscie mnie to przeraza :boisie:

Profil E-mail  

Re: Dojrzewanie -czy to juz??
PostWysłany: 24 Sie 2010, 17:57 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB
Awatar użytkownika

Dołączenie: 27 Kwi 2008, 09:39
Imię: Monika
anna luiza, podaj źródla cytatów pod każdym ;)

Profil E-mail  

PostWysłany: 24 Sie 2010, 17:59 
Ekspert
Ekspert
Awatar użytkownika

Dołączenie: 12 Wrz 2009, 12:34
a czemu cię przeraża? każdy prędzej czy później zaczyna dojrzewać i nie ma na to rady ;)

Image

Profil E-mail  

PostWysłany: 24 Sie 2010, 18:00 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB
Awatar użytkownika

ale ona ma 9 lat i chyba spodziewalam sie ze to raczej pozniej :niewiem:

Profil E-mail  

PostWysłany: 24 Sie 2010, 18:06 
Ekspert
Ekspert
Awatar użytkownika

No to już za rok będzie miała te 10 lat i musi zacząć dojrzewać powoli skoro już w wieku 12 lat może dostać pierwsza miesiączkę

Image

Profil E-mail  

PostWysłany: 24 Sie 2010, 18:10 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB
Awatar użytkownika

Gracja napisał(a):
skoro już w wieku 12 lat może dostać pierwsza miesiączkę

no wlasnie a u nas w szkole ponoc dziewczynki jechaly na zielona szkole z miesiaczka :ahh:
jak mysle co ona zacznie przechodzic to jednak jako matka wolalabym to maksymalnie jak najpozniej dla niej :oops:

Profil E-mail  

PostWysłany: 24 Sie 2010, 18:17 
Ekspert
Ekspert
Awatar użytkownika

a rozmawiałaś z nią na ten temat?

Image

Profil E-mail  

PostWysłany: 24 Sie 2010, 18:24 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB
Awatar użytkownika

pewnie co do okresu i tego calego "cyrku" dookola juz je obie niedawno przeszkolilam to potem tydzien wszystkie pluszaki podpaski nosily :lol4: :lol4:
ale to i tak bedzie szok tak mi sie wydaje mimo ze ich glowki wiedza co je czeka

Profil E-mail  

PostWysłany: 24 Sie 2010, 18:27 
Ekspert
Ekspert
Awatar użytkownika

Kup im Bravo to jak poczytają to szoku na pewno później nie przeżyją :lol4:

Image

Profil E-mail  

PostWysłany: 24 Sie 2010, 18:36 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB
Awatar użytkownika

kupila i musialam go ocenzurowac :evil:

Profil E-mail  

PostWysłany: 24 Sie 2010, 19:18 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB

Dołączenie: 27 Kwi 2008, 14:18
anna luiza napisał(a):
kupila i musialam go ocenzurowac :evil:

Wlasnie chcialam to napisac...BRAVO to same bzdury :bleee:
Ale corki ci rosna trza sie z tym oswoic ;* a ,ze troche szybciej niz myslalas to juz nic z tym nie zrobisz :)

Profil E-mail  

PostWysłany: 24 Sie 2010, 20:19 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB

Dołączenie: 28 Kwi 2008, 12:52
Miejscowość: wrocLOVE!
Imię: Brunhilda
anna luiza napisał(a):

heh mnie też to przerażało :lol4:
zwłaszcza jak moja ciocia doznała szoku, że ona pierwszy okres dostała w liceum a ja jak miałam ok.11lat
smerfetkahh napisał(a):
BRAVO to same bzdury :bleee:

dokłanie...

ja pamiętam, miałam w podstawówce takie książki do "życia w rodzinie" :P ja akurat miałam o tym skąd dzieci się biorą, jak przechodzi ciąża itd Bardzo ciekawe i w bardzo prosty i przystępny sposób wszystko wyjaśnione, ale nie owijano nic w bawełne, nie pieprzono głupot o fasolkach, za przeproszeniem :P
Na pewno znajdziesz coś takiego o dojrzewaniu dla dziewczynek :) Coś ciekawego itd Nie w formie podręcznika. Możesz coś takiego kupić i z nimi razem sobie usiąść i wszystko obadać :)

Profil E-mail  

PostWysłany: 24 Sie 2010, 20:22 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB

Dołączenie: 27 Kwi 2008, 14:18
OOO takie ksiazki tez mialam...najpier uczyly mnie na podstawie zwierzat a potem ludzi i byly bardzo fajne i napewno lepsze niz te bzdury tam w tych pisemkach.

Profil E-mail  

PostWysłany: 24 Sie 2010, 20:22 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB

Dołączenie: 28 Kwi 2008, 14:45
Gracja napisał(a):
już w wieku 12 lat może dostać pierwsza miesiączkę

Ja dostałam w wieku 13 lat :8

anna luiza napisał(a):

Spokojnie :)

Profil E-mail  

PostWysłany: 24 Sie 2010, 20:24 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB

Dołączenie: 28 Kwi 2008, 12:52
Miejscowość: wrocLOVE!
Imię: Brunhilda
smerfetkahh napisał(a):
OOO takie ksiazki tez mialam...

no i fajnie :D ja nie miałam, jechałam na żywca :lol4: co się działo to się działo :lol4:

ale teraz, w tych czasach, że tak powiem to na pewno jest masa takich książek :)

Profil E-mail  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 26 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości