Passion: Miłego dnia wszystkim życzę!!! Martita: Witam wszystkich gości i zapraszam do rejestrowania się lub logowania :690: LadyW: !!!!!!!!! Hop Hop !!!!!!!!!! Ashram: WESOŁYCH ŚWIĄT !!! kwiatek12-28: avoid witaj na forum ;*

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 33 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
  Widok do druku

dziecko a telefon komórkowy
Autor Wiadomość
PostWysłany: 23 Lis 2009, 22:54 
Nowy na forum
Nowy na forum

Dołączenie: 21 Wrz 2009, 18:21
Jestem mamą 12 letniego dziecka, i aby być o niego spokojna chciałabym kupic mu telefon komórkowy. Mam jeszcze jednak pewne wątpliwości czy to aby jest odpowiedni moment na taki gadżet. Coraz częściej słyszy się że dzieci dostają swój pierwszy telefon na początku podstawówki a nawet już w przedszkolu. Nie chciałabym jednak aby ten gadżet spowodował jakieś negatywne konsekwencje (typu: zabawa telefonem podczas zajęć szkolnych) jednakże z drugiej strony chce mieć kontrolę nad swoim dzieckiem, wiedzieć gdzie jest i co robi. I w zawiązku z tym myślałam o zakupie prostego, bez żadnych gier, telefonu, którego celem był by kontakt z rodzicami w każdej niemal sytuacji. Oczywiście jeśli chodzi o kwestie wydatków to należałby ona do nas- rodziców.
Niedawno natrafiłam na ciekawą lekturę w postaci artykułu pt. „Jak kontrolować dzieci dzieki telefonom komórkowym” (LINK ).
Jest w nim przedstawiony model telefonu przeznaczony wyłącznie dla dzieci, który pozwala je kontrolować w każdej sytuacji np. zakazuje pisania smsów podczas zajęć szkolnych, pozwala też na nadzorowanie czy dziecko nie jeździ zbyt szybko samochodem, oraz posiada też blokade numerów innych niż do rodziców. Uważam że był by to idealny telefon aby móc kontrolować swoje dziecko, jednakże nie występują one jeszcze w Polsce. A co wy sądzicie o takim rodzaju telefonu, czy spełni on swoją rolę?
Czekam również na wasze porady i opinie co do tego czy słusznie postapię jeżeli kupię telefon dla swojego dziecka w tym wieku i czy będzie to dla niego dobre?
:niewiem:

nie linkujemy ;) Monika

Profil E-mail  

Re: dziecko a telefon komórkowy
PostWysłany: 24 Lis 2009, 08:49 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB
Awatar użytkownika

Dołączenie: 22 Cze 2009, 19:26
Miejscowość: slask
aniaNes napisał(a):
Jest w nim przedstawiony model telefonu przeznaczony wyłącznie dla dzieci, który pozwala je kontrolować w każdej sytuacji np. zakazuje pisania smsów podczas zajęć szkolnych, pozwala też na nadzorowanie czy dziecko nie jeździ zbyt szybko samochodem, oraz posiada też blokade numerów innych niż do rodziców. Uważam że był by to idealny telefon aby móc kontrolować swoje dziecko, jednakże nie występują one jeszcze w Polsce. A co wy sądzicie o takim rodzaju telefonu, czy spełni on swoją rolę?

moim zdanie za duzo kontroli jakbym powiedziala swojemu dziecku ze takie funkcje ma ten tel to by go nawet nie chciala
tel dla dziecka super sprawa ale to dziecko powinno wiedziec do czego ten tel sluzy ze nie jest do zabawy

Profil E-mail  

PostWysłany: 24 Lis 2009, 09:03 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Dołączenie: 27 Kwi 2008, 09:48
Miejscowość: R. Śl.
Imię: Magda
ja też myślę, że bardzo kontrolować chcesz ;) ja mam 8 latka i pewnie dostanie telefon na komunię ;) a to z tego względu, że na początku 3 klasy wyjeżdżają na zieloną szkołę na 2 tygodnie i wtedy ten tel. się przyda ;)
aniaNes napisał(a):
Nie chciałabym jednak aby ten gadżet spowodował jakieś negatywne konsekwencje (typu: zabawa telefonem podczas zajęć szkolnych)

to zrób mu zakaz noszenia tel. do szkoły, bo tam mu jest zupełnie niepotrzebny przecież ;)

http://rosaromaniuk.com/

Profil E-mail  

PostWysłany: 24 Lis 2009, 11:20 
Fanatyk
Fanatyk
Awatar użytkownika

Dołączenie: 14 Wrz 2009, 15:31
Miejscowość: London
Imię: Asia
kupilam mateuszowi tel jak mial jakies 12 lat wlasnie ze wzgledu to aby miec z nim kontakt jak jest w szkole czy na jakis zajeciach pozalekcyjnych.I co? I d....Bo pozniej tel i tak lezal w domu,bo zaczely sie kradzieze telefonow i to wlasnie od takich maluchow,wiec tak jak reszta matek zakazalam mu nosic fona do szkoly,bo mialam ciagle schizy ze przez glupi telefon jeszcze ktos mu krzywde zrobi...
Za moich czasow dzieciaki nie mialy telefonow i jakos funkcjonowaly,wiec mysle ze to kwestia wlasnie dobrej organizacji i nie ma co wariowac,bo jak masie cos stac(odpukac!!!) to i tak sie stanie i zadne telefony tego nie zmienia

Profil E-mail  

PostWysłany: 24 Lis 2009, 11:22 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB
Awatar użytkownika

Dołączenie: 11 Paź 2009, 20:12
mój mati też ma tel ale w domu...do szkoły też nie nosi bo jest zakaz, wiec wszystko zalezy od matki :)

Profil E-mail  

PostWysłany: 24 Lis 2009, 12:53 
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Dołączenie: 27 Kwi 2008, 13:39
Imię: Margaretka
Mój Wojtek ma telefon odkąd zachorował. Półtora roku do szkoły nie chodził i dzięki sms-kom miał codziennych kontakt z koleżankami i kolegami. W szkole jest zakaz noszenia komórek,ale on może mieć ( ale używać tylko w wyjątkowych sytuacjach np. jak źle się czuje to dzwoni po nas). No i teraz jak do pracy pójdę też będę mogła zadzwonić i spytać co w domu się dzieje.

Profil E-mail  

PostWysłany: 24 Lis 2009, 12:55 
Fanatyk
Fanatyk
Awatar użytkownika

tak Passion w ekstremalnych sytuacjach jestem za,skoro mozna sobie zycie ulatwic....Ale tak normalnie to zbedne jest

Profil E-mail  

PostWysłany: 24 Lis 2009, 14:47 
Gaduła
Gaduła
Awatar użytkownika

Dołączenie: 29 Wrz 2009, 09:05
Miejscowość: Warszawa
Imię: Sylwia
Moja siostra ma 10 lat i bzika na punkcie komórek. Na razie dostała telefon trochę przechodzony ale ma go tylko po to , żeby mama miała z nią kontakt. A polega on na tym, że dzwoni do niej o której ją odebrać ze szkoły.
Jednak osobiście uważam, że dzieciaki w jej wieku nie powinny mieć telefonów. Kiedyś ich nie było i żyło się normalnie.

Profil E-mail  

PostWysłany: 24 Lis 2009, 21:11 
Nowy na forum
Nowy na forum

Dołączenie: 20 Mar 2009, 14:06
Hm moja córka w tym roku majac komunie dostala tel. kom. i go nie nosiła do szkoły ale od września postanowiliśmy że bedzie go nosić najpierw na próbe czy bedzie sie nim bawić podczas lekcji czy nie próba przeszła pomyślnie kontaktuje sie z nami wedle potrzeb albo my dzwonimy gdy długo niema jej po lekcjach i jestem spokojniejsza ja jestem za :oki: ma 9 lat skończone :)

Profil E-mail  

PostWysłany: 24 Lis 2009, 21:12 
Fanatyk
Fanatyk
Awatar użytkownika

Cytuj:
gdy długo niema jej po lekcjach

...Ma 9 lat i nie wiecie co robi po lekcjach>?

Profil E-mail  

PostWysłany: 24 Lis 2009, 21:32 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB
Awatar użytkownika

no wiesz jak to dzieci nie raz jak wracają to tu się zatrzyma tam się zatrzyma albo dłuższą drogą...z dziećmi to różnie jest :)

Profil E-mail  

PostWysłany: 24 Lis 2009, 22:27 
Fanatyk
Fanatyk
Awatar użytkownika

wybacz,ale nie z 9-latkami
Ma wiedziec ze jak sie umawiam to o tej i o tej ma byc

Profil E-mail  

PostWysłany: 25 Lis 2009, 08:03 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Dołączenie: 27 Kwi 2008, 09:48
Miejscowość: R. Śl.
Imię: Magda
Mikoll ja myślę, że Kwiatek ma trochę racji ;) z dziećmi różnie bywa ;) moja menda też wie, że zawsze czekam w umówionym miejscu i raz potrafi w 10 minut dojść a innym razem 20 muszę czekać, bo ganiają z chłopakami po placach zabaw ;)

http://rosaromaniuk.com/

Profil E-mail  

PostWysłany: 25 Lis 2009, 09:10 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB
Awatar użytkownika

wiecie co ja pracuję koło szkoły i widzę jak te dzieciaki wracają do domu...nieraz wyglądam po 20 min i dalej je widzę na placu zabaw...więc wiesz :)

Profil E-mail  

PostWysłany: 25 Lis 2009, 10:06 
Początkujący
Początkujący
Awatar użytkownika

Dołączenie: 15 Cze 2009, 10:19
Miejscowość: ze wsi
mój syn ma 8 lat, komórke dostał na 7 urodziny. Jest na tyle rozsądnym dzieckiem, wie, ze na lekcji komórka ma byc wyciszona, korzysta z niej wtedy gdy jest to konieczne, dzwonie do niego jak jest poza domem i szkołą (wycieczki, spotkania z kolegami). Póki co nie narzekam a nawet bardzo mi ułatwia to komunikację z nim:)

ps. koledzy w szkole zamawiają przez telefon pizzę.... a pizzeria jest 20 km od szkoły :diabelek:

wszystko zalezy od dziecka i jego ukierunkowania na pewne sprawy

Profil E-mail  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 33 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości