Passion: Miłego dnia wszystkim życzę!!! Martita: Witam wszystkich gości i zapraszam do rejestrowania się lub logowania :690: LadyW: !!!!!!!!! Hop Hop !!!!!!!!!! Ashram: WESOŁYCH ŚWIĄT !!! kwiatek12-28: avoid witaj na forum ;*

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
  Widok do druku

Jak Wasze dzieci reagują na szkołę?
Autor Wiadomość
PostWysłany: 10 Wrz 2009, 09:53 
Nowy na forum
Nowy na forum

Dołączenie: 10 Wrz 2009, 09:50
Mój chłopiec niestety nie przepada za nauką. Nieszczególnie pomaga tłumaczenie, ani nawet próby wspólnego odrabiania lekcji. Od września zaczął chodzić do drugiej klasy i niestety - problem sprzed roku się powtarza. Lubi szkolnych kolegów, ale szkoły już nie. Też macie podobne problemy?

Profil E-mail  

Re: Jak Wasze dzieci reagują na szkołę?
PostWysłany: 10 Wrz 2009, 11:18 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Dołączenie: 27 Kwi 2008, 09:48
Miejscowość: R. Śl.
Imię: Magda
Milanogirl ja miałam problem rok temu, ale nie z chęcią do nauki, a z samym chodzeniem do szkoły ;) mój mały to taki mamin synek :oops: nie chciał chodzić do szkoły, bo nie chciał się ze mną rozstawać :P a w tym roku jest o 360 stopni inaczej :) bardzo chętnie poszedł co mnie niezmiernie cieszy ;) z nauką nie mamy żadnych problemów, jest niesamowicie zdolnym dzieckiem i ani razu nie siedziałam z nim przy odrabianiu lekcji :) robił sam, jak skończył przychodził pokazać, wszystko było dobrze i na tym się kończyło ;) nawet jak np. angielski miał w czwartek a kolejny dopiero w środę w przyszłym tygodniu to odrabiał lekcje w tym dniu kiedy było zadane, nigdy nie miał zaległości i robił lekcje bardzo chętnie ;)

http://rosaromaniuk.com/

Profil E-mail  

PostWysłany: 10 Wrz 2009, 11:48 
Nowy na forum
Nowy na forum

Heh...czyli jest szansa, że mój jeszcze wyrośnie? ;)

Profil E-mail  

PostWysłany: 10 Wrz 2009, 11:50 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

milanogirl napisał(a):
czyli jest szansa, że mój jeszcze wyrośnie? ;)

na pewno ;) a chodzisz z nim do szkoły, czy sam chodzi ?

Profil E-mail  

PostWysłany: 10 Wrz 2009, 13:02 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB
Awatar użytkownika

Dołączenie: 29 Kwi 2008, 12:00
Miejscowość: z daleka ;)
ja bym porozmawialam z nauczycielka na ten temat moze ona cos podpowie poradzi a co do odrabiania lekcji to zastosowalabym jakies nagrody np.1h nauki i w nagrode cos? nie ma nauki nie ma nagrody np. gry na komputerze moze to go zmobilizuje :roll: hhm nie wiem Nikola jak narazie lubi chodzic do przedszkola i pisac literki

Profil E-mail  

PostWysłany: 10 Wrz 2009, 13:54 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB

Dołączenie: 28 Kwi 2008, 12:52
Miejscowość: wrocLOVE!
Imię: Brunhilda
czy to, że dziecko nie lubi chodzić do szkoły zależy od niego samego czy od rodziców i czynników zewnętrznych, że tak powiem?

bo mi się wydaje, że od tej drugiej opcji..
a skoro tak to chyba da sie coś z tym zrobić, czy takiemu zachowaniu zapobiec..

nie? :)

nie odbierajcie tego tak że ja tu kogoś atakuje czy coś.
Ale dzieci początujące w szkole i przed szkołą są "łatwe do urobienia" że tak powiem :P
Trzeba tylko wiedzieć jak bądź nazywać się Dorota Zawadzka czy jak ona tam :P

Profil E-mail  

PostWysłany: 10 Wrz 2009, 14:24 
Nowy na forum
Nowy na forum

Szkołę mamy bliziutko, więc od tego roku planuję, żeby zaczął chodzić sam. Ogólnie nie dzieje się tam nic złego, nie ma przemocy, ani nic takiego, szkoła jest spokojna, nauczycielka niby ok. Sams już nie wiem. Mam wrażenie, że bardziej mu ciążą szkolne obowiązki, czyli to, że wymaga się od niego nauki niż szkoła jako taka. W poszukiwaniu odpowiedzi trafiłam dziś jeszcze na stronę konkursu: nie linkujemy !!! gdzie trzeba napisać własną poradę jak zachęcić dziecko do nauki. Fajny taki edukacyjny pomysł, ale jeszcze nie znalazłam dla siebie superrecepty ;) Do wygrania są drukarka i programy edukacyjne. Myślicie, że programy edukacyjne mogą pomóc dziecku?

Profil E-mail  

PostWysłany: 10 Wrz 2009, 14:35 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

milanogirl napisał(a):
Szkołę mamy bliziutko, więc od tego roku planuję, żeby zaczął chodzić sam

może jest tak jak u mnie, że Mateusz chce chodzić sam, bo mu niby obciach robię :P moze Twój syn tak samo ;) może koledzy się śmieją, ze chodzi z mamą i dlatego nie chce isć do szkoły ?
milanogirl napisał(a):
Mam wrażenie, że bardziej mu ciążą szkolne obowiązki, czyli to, że wymaga się od niego nauki niż szkoła jako taka

to moze pomysł Ninki jest dobry żeby jakies nagrody proponować, choćby lizak, cukierek itp. ;)

Profil E-mail  

PostWysłany: 10 Wrz 2009, 15:19 
Nowy na forum
Nowy na forum

Wybaczcie nowej ten link ^^' No więc konkurs jest i Ci, którzy chcą, mogą wziąć w nim udział.
A z moim Maćkiem spróbujemy Waszej rady o małych nagrodach, ale raczej w formie - pół godziny dłużej na dworze niż drobny prezent ;) No i cały czas mam nadzieję, że z takiej ogólnej niechęci nieco wyrośnie. Mam wrażenie, ze ogólne nastawienie dzieci w jego klasie jest takie, że "nie chcę do szkoły", "szkoła jest głupia" itd. A może się tylko łudzę, że to takie powakacyjne pozostałości - tęsknota za nicnierobieniem? A wo ogóle to już za tydzień pierwsza wycieczka :O może szkoła bardziej mu się po tym spodoba ;)

Profil E-mail  

PostWysłany: 22 Lis 2009, 20:06 
Nowy na forum
Nowy na forum

Dołączenie: 20 Mar 2009, 14:06
Moj Mateusz calom zerowke przebeczal i przesiedzial w kacie niebylo zadnej rady na gowniarza :placze: zerowe robil w szkole a ja odchodzilam od zmyslow z mezem jak to bedzie w pierwszej klasie ze nieczego sie nie nauczy ze kibla szczeli ale wyobrascie sobie ze nastal cud poszedl do pierwszej klasy bez zadnych buntow nauczycielka mu sie spodobala koledzy tez i tak jest do teraz wszystko wpozo bez buntow :huraaaaa: jestem zdania ze kazde dziecko musi dojzec do szkoly kazde dziecko jest indywidualistom :)

Profil E-mail  

PostWysłany: 22 Lis 2009, 20:13 
Fanatyk
Fanatyk
Awatar użytkownika

Dołączenie: 14 Wrz 2009, 15:31
Miejscowość: London
Imię: Asia
u mnie bylo podobnie jak u madzi:
Na poczatku troche sie obawial,bo to takie cieple mamine kluchy byly,a ta niesmialosc to do dzis mu zostala.Z nauka tez zadnych problemow z nim nigdy nie mialam.Ma 15 lat i jeszcze nigdy nie odrabialam z nim lekcji,zawsze wszystko sam robil...Jedynie w zeszlym roku z 3 kolegami wybrali sie na wagary :lol7: :lol7: i wiadomo wydalo sie,ale zadnych konsekwencji nie poniosl i nawet sie ucieszylam,ze w koncu jakis numer wywinal,bo zawsze taki grzeczny mamisynek byl :690:

Profil E-mail  

PostWysłany: 22 Lis 2009, 20:18 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB
Awatar użytkownika

Dołączenie: 11 Paź 2009, 20:12
a moje dzieciaki to takie szatany że one wszędzie pójdą... :lol7:
a do szkoły to jak na razie chodzą chętnie...zobaczymy jak długo :)

Profil E-mail  

PostWysłany: 13 Kwi 2010, 22:00 
Nowy na forum
Nowy na forum

Dołączenie: 13 Kwi 2010, 21:21
Miejscowość: Pyrlandia
Imię: Dorota
Mój Paweł raz w tygodniu jeżdzi tylko do szkoły (w środy)i to jeszcze ze mną i powiem,że niechętnie jeżdzi

Profil E-mail  

PostWysłany: 17 Paź 2011, 18:52 
Nowy na forum
Nowy na forum
Awatar użytkownika

Dołączenie: 13 Lip 2011, 15:42
Dawno tu już nikt nie pisał, ale może się przyda coś z mojego doświadczenia. Moje dziecko bardzo chciało iść do szkoły, ale okazało się, że ma drobne problemy z czytaniem. Na tyle drobne, że pani mi nie powiedziała, a ja zamartwiałam się później, o co chodzi. Młody nie chciał nic mówić, ja naciskałam i w końcu wyszło szydło z worka. Poszłam po radę do szkolnego pedagoga, młodej dziewczyny, z głową pełną pomysłów. Doradziła nam dwie książki Strzałkowskiej Bajki krasnoludka Bajkodłubka i Bajki mamy Wrony, nie tylko dlatego, że ułatwiają czytanie, ale również z powodu ilustracji. Moje dziecko dużo rysuje i maluje, a piękne ilustracje (Jony Jung) bardzo go zachęciły do zabaw z tymi czytankami. Czasem dobieram mu książki właśnie pod kątem obrazków. Uwielbia Dom przy ulicy Zwyczajnej Marty Sienkiewicz z ilustracjami Ewy Beniak-Hamerskiej, Korczaka Kajtusia czarodzieja z obrazkami Zuzanny Orlińskiej, a nie przepada za uwielbianym przeze mnie Szancerem… Inna stylistyka, inne czasy :D

Profil E-mail  

PostWysłany: 17 Sty 2012, 18:55 
Nowy na forum
Nowy na forum

Dołączenie: 07 Lut 2010, 19:52
Moje dziecko lubi chodzić do szkoły, lubi panie i kolegów, ale nie lubi odrabiać lekcji. Niekiedy przychodzi wieczór a on jeszcze nie zasiadł do nich. Codziennie w domu są kłótnie i krzyki. Ale jakoś się toczy dalej.

Profil E-mail  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości