Passion: Miłego dnia wszystkim życzę!!! Martita: Witam wszystkich gości i zapraszam do rejestrowania się lub logowania :690: LadyW: !!!!!!!!! Hop Hop !!!!!!!!!! Ashram: WESOŁYCH ŚWIĄT !!! kwiatek12-28: avoid witaj na forum ;*

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 117 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna
  Widok do druku

Re: Kalendarz Ciąży
Autor Wiadomość
PostWysłany: 19 Maj 2010, 21:17 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB

Dołączenie: 27 Kwi 2008, 14:18
To tak jak ja :D a ile przytylas??? jesli nam to zradzisz :P

Profil E-mail  

PostWysłany: 19 Maj 2010, 21:30 
Guru
Guru
Awatar użytkownika

Dołączenie: 17 Paź 2009, 18:32
Ninka jedz.
Wszystkie grzechy pokarmowe i ilościowe są Ci odpuszczone :trele:

04.07.09 Mundek zamieszkał z nami :23_20_03_1:

Profil E-mail  

PostWysłany: 19 Maj 2010, 22:41 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB
Awatar użytkownika

Dołączenie: 29 Kwi 2008, 12:00
Miejscowość: z daleka ;)
problem jestw tym ze ja ostatnio przytylam jakies 2 kg na tydzien :oops: i tak liczac jak tak dalej pojdzie i sie nie przestane ograniczac to do konca jeszcze 14 mnie czeka :lol4: o kutfa :ahh: a od poczatku juz mam na plusie 20kg o jezu kiedy ja to zgubie :placze:

Profil E-mail  

PostWysłany: 21 Maj 2010, 21:55 
Początkujący
Początkujący
Awatar użytkownika

Dołączenie: 14 Maj 2010, 19:29
Ninka napisał(a):
jezu kiedy ja to zgubie :placze:

7-8 kg odejdzie Ci po porodzie, kilka jeszcze podczas połogu, bo macica się skurcza także dobrze będzie :mrgreen1:
A teraz chce Ci się jeść więcej, bo dzidzia też najwięcej przybiera w ostatnim trymestrze.

Profil E-mail  

PostWysłany: 21 Maj 2010, 22:40 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB

Dołączenie: 28 Kwi 2008, 14:45
Ninka już bliżej niż dalej :zakochany:

Profil E-mail  

PostWysłany: 22 Maj 2010, 21:41 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB

Ninko nie bedzie tak zle...ja po porodzie spadlam tylko 5 kg :651: a sam Kevin mial 4,200 takze malutko.Z Mikiusiem 9kg...takze nie wiem od czego to zalezy :/

Profil E-mail  

PostWysłany: 31 Maj 2010, 22:21 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB
Awatar użytkownika

TYDZIEŃ 33
(31. tydzień po poczęciu)

Próba generalna

Uwaga ! Każda ciąża jest inna, dlatego podawane przez nas fakty pełnią jedynie funkcję orientacyjną. W razie jakichkolwiek wątpliwości, skontaktuj się ze swoim lekarzem.

Czy wiesz, którędy i czym dojedziesz do szpitala ? Jeśli nie, zrób próbę generalną. Sprawdź, czy na trasie nie są prowadzone roboty drogowe i nie trzeba będzie szukać objazdu. Przejedźcie się z partnerem do szpitala w różnych porach dnia i zmierzcie, ile zajęło Wam to czasu. Powyższe uwagi dotyczą także par planujących poród w domu. Zawsze należy liczyć się z możliwością komplikacji i koniecznością szybkiego przemieszczenia się do szpitala.
Poród nie trwa ułamki sekund i zwykle udaje się zdążyć na czas. Jeśli jednak obawa przed porodem w taksówce lub gdzieś na ulicy w oczekiwaniu na partnera spędza Ci sen z powiek, rozważ możliwość wypożyczenia pagera lub telefonu komórkowego.

Ty
Martwisz się, że zbyt wiele lub zbyt mało przybyłaś na wadze ? Pamiętaj, że w tym wypadku "norma" jest bardzo płynna (podobnie jak w przypadku noworodków - i oczywiście dorosłych ludzi !) - i ważną rolę odgrywają tu czynniki genetyczne. Liczba kilogramów zyskana w okresie ciąży nie zawsze przekłada się na wielkość dziecka. Kontynuuj zdrową dietę i porozmawiaj o swoich niepokojach z lekarzem.
Wszystko Cię denerwuje, złości i wyprowadza z równowagi ? (OJ TAK!!!!)
Masz czasami takie chwile, że nie możesz powstrzymać łez ? Pamiętaj, że płacz poprawia samopoczucie i łagodzi wewnętrzne napięcia. Być może dzięki temu znów spojrzysz na świat bardziej przyjaźnie?

Twoje dziecko
Maluch waży już ok. 2 kg,(co jakie 2kg jakie 2 o nie u mnie Junior napewno wazy juz 10KG :lol4: :roll: ) a jego skóra zmienia kolor z czerwonego na różowy. Dziecko przygotowuje się do życia "po drugiej stronie", gromadząc żelazo w wątrobie.
Twój maluch już na tym etapie życia ma indywidualny rytm pracy serca. Jego serce pracuje w rytmie stałym lub zmiennym. Badania w tej dziedzinie wskazują, że jeżeli dziecko przed narodzeniem charakteryzuje się określonym rytmem serca, najprawdopodobniej nawet za kilkanaście lat ten rytm nie ulegnie zmianie.

Profil E-mail  

PostWysłany: 31 Maj 2010, 22:26 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB

jeszcze troche Ninko :huraaaaa:

Profil E-mail  

PostWysłany: 31 Maj 2010, 22:30 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB
Awatar użytkownika

do 37 tygodnia tylko 4 tygodnie zostalo
:clap:
mam nadzieje ze Junior nie bedzie chcial sie tam kisic dluzej niz do 4 lipca :500:

Profil E-mail  

PostWysłany: 01 Cze 2010, 06:16 
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Dołączenie: 07 Maj 2008, 15:42
Ninka napisał(a):
Junior nie bedzie chcial sie tam kisic dluzej niz do 4 lipca :500:

Uwielbiam Twoje teksty :hahaha:
Już niedługo Ninuś ;*

PostWysłany: 01 Cze 2010, 06:21 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB

Im blizej tym bardziej sie boisz?

Profil E-mail  

PostWysłany: 01 Cze 2010, 10:20 
Guru
Guru
Awatar użytkownika

Dołączenie: 17 Paź 2009, 18:32
Ninka już niedługo.
Dasz rade :690:
Mały zaraz będzie chciał wyskoczyć...
Mówię Ci początkiem lipca :clap:

04.07.09 Mundek zamieszkał z nami :23_20_03_1:

Profil E-mail  

PostWysłany: 01 Cze 2010, 13:26 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB
Awatar użytkownika

smerfetkahh napisał(a):
Im blizej tym bardziej sie boisz?

szczerze z jednej strony sie boje jak to bedzie zeby zadnych kaplikacji nie bylo zeby wszystko bylo ok

ale z drugiej strony to mam juz tak dosyc tego brzucha ze najchetniej to bym juz dzis poszla rodzic bo doczekac sie nei moge kiedy na spacerki bedziemy chodzic z Nikola :niewiem:

mam mieszane uczucia :niewiem:

Profil E-mail  

PostWysłany: 01 Cze 2010, 19:14 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB

Ja tez takie mialam :D trzymaj sie bedzie dobrze ;*

Profil E-mail  

PostWysłany: 07 Cze 2010, 23:32 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB
Awatar użytkownika

TYDZIEŃ 34 (32. tydzień po poczęciu) :ahh:

Ostatnie długie tygodnie

Choć dziecko jest już dobrze przygotowane do życia poza macicą, lekarze będą starali się nie dopuścić do przedwczesnego porodu. W przypadku wystąpienia poniższych objawów natychmiast skontaktuj się z lekarzem:

skurcze podobne do miesiączkowych (niekiedy towarzyszy im biegunka, niestrawność lub mdłości),

wodnista, różowa lub brązowa wydzielina z pochwy (niekiedy wcześniej odchodzi tzw. czop śluzowy),

wody płodowe sączące się lub tryskające z pochwy.

Ty
Obrzmiałe dziąsła mogą krwawić podczas mycia zębów. Z Twoich piersi może wyciekać siara.
Być może pojawiają się w Twoim życiu takie momenty, że zaczynasz wątpić w swoje przygotowanie do porodu i umiejętność samego urodzenia dziecka. Spotykaj się z innymi ludźmi i mów otwarcie o swoich wątpliwościach (może w szkole rodzenia ?). Dzięki temu zminimalizujesz swoje napięcie spowodowane oczekiwaniem na wydarzenia porodowe.

Twoje dziecko
Jeśli nosisz chłopca, jego jądra zeszły już do worka mosznowego. Dziecko otwiera oczy w okresach czuwania, zamyka na czas snu. Meszek płodowy zanikł już całkowicie - zastąpiła go gruba warstwa mazi płodowej.
Dziecko przez ostatnie 3 miesiące swojego pobytu w macicy uczy się i zapamiętuje informacje. Pamięta również swoje ułożenie w macicy i taką pozycję najchętniej przyjmuje zaraz po urodzeniu. Może właśnie dlatego, że pamiętamy wrażenia z życia wewnątrzmacicznego tak bardzo lubimy relaks w bujanym fotelu czy szukamy odprężenia w wodzie?

Uwaga ! Każda ciąża jest inna, dlatego podawane przez nas fakty pełnią jedynie funkcję orientacyjną. W razie jakichkolwiek wątpliwości, skontaktuj się ze swoim lekarzem.

Profil E-mail  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 117 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości