Passion: Miłego dnia wszystkim życzę!!! Martita: Witam wszystkich gości i zapraszam do rejestrowania się lub logowania :690: LadyW: !!!!!!!!! Hop Hop !!!!!!!!!! Ashram: WESOŁYCH ŚWIĄT !!! kwiatek12-28: avoid witaj na forum ;*

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 66 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5
  Widok do druku

Re: Kąpiel
Autor Wiadomość
PostWysłany: 31 Maj 2010, 16:59 
Nowy na forum
Nowy na forum

Dołączenie: 31 Maj 2010, 16:31
A ja się włączę do dyskusji i podeprę fragmentem artykułu:

Cytuj:
Czy dziecko trzeba kąpać codziennie?
Nie. Nie trzeba. Przez pierwszy miesiąc - dwa należy jednak kąpać dziecko codziennie. Później można dziecko kąpać co drugi dzień. Oczywiście najlepiej samemu jest stwierdzić kiedy dziecko musi być bezwzględnie kąpane. Jeśli dziecko zachoruje, lepiej zapytać lekarza czy można kąpać. Zależy też kiedy urodzi się niemowlak. Latem należy raczej kąpać codziennie, szczególnie kiedy są bardzo upalne dni. Natomiast zimą można kąpać co drugi dzień.
(źródło: portal twoja-ciaza)

Też spotkałam się z różnymi "szkołami", ale moja znajoma - położna radzi dokładnie tak jak w cytowanym przeze mnie artykule. Dziecko się nie brudzi, nie poci, ale w pierwszym miesiącu czy dwóch należy myć je codziennie, żeby zapobiec jakimś infekcjom.

Profil E-mail  

PostWysłany: 31 Maj 2010, 19:44 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB

Dołączenie: 27 Kwi 2008, 14:18
Myc tak :) Moj mlodszy ma juz skonczone 6 miesiecy i kapie go teraz codziennie,ale do pol roku tego nie robilam.

Profil E-mail  

PostWysłany: 31 Sty 2011, 12:15 
Bywalec
Bywalec
Awatar użytkownika

Dołączenie: 30 Sty 2011, 16:49
Moja znajoma kapie dziecko co 2 dzień, w szpitalu zostało wykapane pierwszy raz w 4 dobie po porodzie tak poradziły jej położne, wcześniej oczy i pupa wacikami i ciepła woda. W domu nie kazano jej go kapać częściej niż 2-3 razy w tygodniu.

Profil E-mail  

PostWysłany: 31 Sty 2011, 14:33 
Początkujący
Początkujący
Awatar użytkownika

Dołączenie: 16 Sty 2011, 14:40
Miejscowość: WY...
Imię: Małgosia
Mati był kapany codziennie :) a co drugi dzień myłam główke.

Dziecko to człowiek który tez sie poci, a nie tylko dorosły...

PostWysłany: 31 Sty 2011, 23:04 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB

Dołączenie: 27 Kwi 2008, 14:18
Agateczka napisał(a):
Moja znajoma kapie dziecko co 2 dzień, w szpitalu zostało wykapane pierwszy raz w 4 dobie po porodzie tak poradziły jej położne, wcześniej oczy i pupa wacikami i ciepła woda. W domu nie kazano jej go kapać częściej niż 2-3 razy w tygodniu.

Ja tez kapalam dzieci jak byla male co drugi dzien nawet co trzeci.
Teraz kapia sie codziennie.

Gonia napisał(a):
Mati był kapany codziennie :) a co drugi dzień myłam główke.

Dziecko to człowiek który tez sie poci, a nie tylko dorosły...

Ta poca sie ale nie tak jak dorosly bez przesady...ciekawe czy Ty kapiesz sie codziennie :trele: (bez urazy) a dla mnie dla takiego malego niemowlaka to jest niszczenie skory,ale to juz pisalam we wczesniejszych postach,

Profil E-mail  

PostWysłany: 05 Kwi 2011, 09:46 
Nowy na forum
Nowy na forum

Dołączenie: 05 Kwi 2011, 09:37
Imię: Anka
Hej. Ja też słyszałam od samej położnej że dziecka nie trzeba kąpać codziennie, ale należy je chusteczkami specjalnymi i obserwować czy nie powodują one podrażnien, bo czasem maluszek moze byc na to uczulony, to jednak zawsze jakas chemia. Moze czestotliwosc kapania zalezy tez od pogody,tzn latem gdy bedzie goraco kapiele moga sie przydac czesciej,tak mis ie wydaje :)

Profil E-mail  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 66 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości