Passion: Miłego dnia wszystkim życzę!!! Martita: Witam wszystkich gości i zapraszam do rejestrowania się lub logowania :690: LadyW: !!!!!!!!! Hop Hop !!!!!!!!!! Ashram: WESOŁYCH ŚWIĄT !!! kwiatek12-28: avoid witaj na forum ;*

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 113 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna
  Widok do druku

Karmienie piersią
Autor Wiadomość
PostWysłany: 20 Paź 2009, 14:03 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Dołączenie: 27 Kwi 2008, 09:48
Miejscowość: R. Śl.
Imię: Magda
Jesteś świeżo upieczoną mamą i znaczną część doby spędzasz z noworodkiem przy piersi? Zobacz, jaką możesz wybrać pozycję, by czas karmienia był dla ciebie także czasem relaksu.

Widok ssącego pierś i z satysfakcją posapującego maleństwa jest wzruszający, ale gdy karmienie trwa i trwa, twoje wzruszenie szybko może ustąpić miejsca zmęczeniu i zniecierpliwieniu. Zwłaszcza jeśli jest ci niewygodnie, cały czas pochylasz się, nie masz się o co oprzeć, jesteś głodna, chce ci się pić albo co chwila niepokoi cię telefon, którego unieruchomiona przez małego ssaka nie możesz odebrać. By karmienie piersią nie stało się przykrym obowiązkiem, pomyśl nie tylko o dziecku, ale także o sobie. Zadbaj o swój komfort i dobre samopoczucie.

Ważna wygoda

Zanim podasz dziecku pierś, usiądź wygodnie w fotelu (pod głowę i pod ramię przydadzą się małe jaśki, a pod nogi - podnóżek), na stoliku obok postaw sobie małą przekąskę i coś do picia. W zasięgu ręki połóż telefon (gdyby ktoś dzwonił, nie będziesz musiała maleństwu przerywać). Jeśli lubisz muzykę, przyda się też odtwarzać MP3. A jeśli jesteś fanką telewizji, pilot od telewizora. I koniecznie weź coś do czytania! Przecież nareszcie masz czas na lekturę.

Jeśli jesteś bardzo zmęczona, po prostu połóż się z dzieckiem do łóżka i ułóż się wygodnie na poduszkach. Mały ssak będzie mógł ssać do woli, a ty się spokojnie prześpisz.

Sztuka przystawiania

Przystawiając dziecko do piersi, pamiętaj, by było zwrócone ku tobie przodem. Inaczej będzie wykręcać główkę, by dosięgnąć piersi, a gdy mu się to wreszcie uda - może będzie szarpać brodawkę i ranić ją. Przytul małego ssaka i poczekaj, aż szeroko otworzy buzię i wysunie język. Wtedy nasuń jego otwartą buzię na pierś. W ustach dziecka powinna znaleźć się prawie cała otoczka brodawki. To bowiem pod nią znajdują się zatoki mleczne, które malec masuje językiem i właśnie dzięki temu mleko wypływa (spod dolnej wargi dziecka często w ogóle nie widać otoczki, a między piersią i wargami ukazuje się jego język). Dobrze przystawione dziecko całym ciałem przywiera do ciała mamy, z buzią wtuloną w jej pierś, ale tak, by nosek nie był zatkany. Szczęki są szeroko rozwarte, a policzki nie zapadają się (nie robią się w nich dołeczki). Jeśli w czasie karmienia czujesz ból brodawki, prawdopodobnie maluch źle chwycił pierś. Zamiast się męczyć, delikatnie włóż palec w kącik jego ust i przerwij mu ssanie. Musicie zacząć jeszcze raz.

edziecko.pl

pozycja klasyczna (kołyskowa)
Image

pozycja krzyżowa
Image

pozycja leżąca
Image

pozycja spod pachy

Image

Jak było u Was dziewczyny ?
Karmiłyście piersią ? jaką pozycję najczęściej stosowałyście ?

Ja karmiłam Matika prawie 2 lata :lol7: najczęściej była to pozycja klasyczna, ewentualnie leżąca ;)

http://rosaromaniuk.com/

Profil E-mail  

Re: Karmienie piersią
PostWysłany: 20 Paź 2009, 14:11 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB
Awatar użytkownika

Dołączenie: 11 Paź 2009, 20:12
u mnie to była pozycja klasyczna...:)
ale każda mama powinna tak karmić aby jej no i jej dziecku było najwygodniej...:)

Profil E-mail  

PostWysłany: 20 Paź 2009, 14:19 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB

Dołączenie: 27 Kwi 2008, 14:18
Ja karmilam 3 miechy w pozycji klasycznej,ale w nocy lezaca..wyciagalam cycy i tyle :P
Bardzo mi byla przydatna ta poducha do karmienia :)

Image

Profil E-mail  

PostWysłany: 20 Paź 2009, 17:00 
Uzależniony od NB
Uzależniony od NB

Dołączenie: 12 Wrz 2009, 22:11
Te poduchy to chyba mądry wynalazek :lol7:

Profil E-mail  

PostWysłany: 20 Paź 2009, 17:15 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

ja tam żadnej poduchy nie miałam i karmiłam tak długo :P wystarczy normalną poduchę pod rękę podłożyć, usiąść wygodnie i do dzieła :)

Profil E-mail  

PostWysłany: 20 Paź 2009, 17:18 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB

Ty nie mialas,ale ja mialam i jest ona super...nawet ty po nacieciu krocza jak nie mozesz siedziec to robisz sobie rulonik i siadasz ;) a zwykla poducha nie ma styropianu w srodku i nie mozesz sobie jej ulozyc jak chcesz.

Profil E-mail  

PostWysłany: 20 Paź 2009, 17:52 
Uzależniony od NB
Uzależniony od NB

Dołączenie: 12 Wrz 2009, 22:11
Kiedyś to takich wynalazków nie było i nasi rodzice i dziadkowie też sobie radę dawali, ale jak teraz są to dlaczego nie korzystać z tych udogodnień jeśli ktoś chce ;-)

Profil E-mail  

PostWysłany: 20 Paź 2009, 17:55 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB

Wczesniej tez nie bylo czekolady Milki i ludzie jakos zyli ;) ale jesli ktos ma ochote i fundusze na ulatwienie sobie czegokolwiek to czemu nie... ;)

Profil E-mail  

PostWysłany: 26 Paź 2009, 23:13 
Nowy na forum
Nowy na forum

Dołączenie: 12 Sie 2009, 14:32
Ja rownież nie kupowałam specjalnych poduszek do karmienia. Podkładałam zwykłą i też było wygodnie. A karmiłam zawsze w pozycji klasycznej w każdej innej mały sie denerwował.

Profil E-mail  

PostWysłany: 27 Paź 2009, 11:31 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB
Awatar użytkownika

Dołączenie: 22 Cze 2009, 19:26
Miejscowość: slask
ja tez karmilam w klasycznej na lezaco mi nie wygodnie bylo a poduszek nigdy nie uzywalam
magdzioł napisał(a):
Ja karmiłam Matika prawie 2 lata

to fajnie ze tak dlugo bo myslallam ze tylko ja tyle karmilam obie byly karmione po 15 miesiecy i bardzo sie z tego cieszylam ;)

Profil E-mail  

PostWysłany: 27 Paź 2009, 21:04 
Nowy na forum
Nowy na forum

Dołączenie: 12 Sie 2009, 14:32
Ja rózwnież karmiłam długo 14 miesiecy. Chciałam dłużej ale wszyscy mi truli głowe że za duzy że trudno go bedzie potem odzwyczaic. A ja głupia posłuchałam tych rad i zamiast samemu zadecydowac co bedzie lepsze dla mojego dziecka to zrobiłam jak inni chcieli.

Profil E-mail  

PostWysłany: 27 Paź 2009, 21:45 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB

Ja bym w zyciu nie karmila tyle czasu...sorry,ale smiesznie to wyglada...takie duze dziecko i cyca ciagnie :roll:

Profil E-mail  

PostWysłany: 27 Paź 2009, 23:23 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB
Awatar użytkownika

Dołączenie: 29 Kwi 2008, 12:00
Miejscowość: z daleka ;)
no ja tez uwazam ze do roku to juz max ja Nikole tylko 2 miesiace karmilam :oops:

Profil E-mail  

PostWysłany: 28 Paź 2009, 09:02 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

smerfetkahh napisał(a):
Ja bym w zyciu nie karmila tyle czasu...sorry,ale smiesznie to wyglada...takie duze dziecko i cyca ciagnie :roll:

a co w tym śmiesznego ? :roll: przecież to najzdrowszy pokarm dla dziecka i jeżeli tylko mama ma go wystarczająco dużo, to powinna karmić ile się da :)
anabella napisał(a):
Chciałam dłużej ale wszyscy mi truli głowe że za duzy że trudno go bedzie potem odzwyczaic

ja się tez tego bałam, ale mój sam po prostu przestał wołać i po sprawie ;)

Profil E-mail  

PostWysłany: 28 Paź 2009, 09:27 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB
Awatar użytkownika

Dołączenie: 11 Paź 2009, 20:12
moim zdaniem też powinno się karmić do roku i koniec...
bo później to już jest tylko przyzwyczajenie...bo tym pokarmem od matki i tak się nie naje :)

Profil E-mail  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 113 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości