Passion: Miłego dnia wszystkim życzę!!! Martita: Witam wszystkich gości i zapraszam do rejestrowania się lub logowania :690: LadyW: !!!!!!!!! Hop Hop !!!!!!!!!! Ashram: WESOŁYCH ŚWIĄT !!! kwiatek12-28: avoid witaj na forum ;*

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 596 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40  Następna
  Widok do druku

Re: Książki godne polecenia.
Autor Wiadomość
PostWysłany: 20 Sty 2012, 08:34 
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Dołączenie: 27 Kwi 2008, 13:39
Imię: Margaretka
Obecnie ,,pochłaniam'' książkę polskiej pisarki Joanny Miszczuk pt:,,Matki, żony, czarownice."

Saga rodzinna kilku pokoleń kobiet, które dzięki sile i darowi dziedziczonemu z pokolenia na pokolenie budują swe życie wbrew przeciwnościom losu.

"Matki, żony, czarownice" to historia mądrych i zaradnych kobiet, które powinny odnosić w życiu same sukcesy, a bywały skazane na porażkę jedynie dlatego, że kochały. To książka o miłości i zdradzie, ale przede wszystkim o wielkiej tajemnicy.

Kiedy głównej bohaterce, 40-letniej szczęśliwej mężatce, wali się na głowę jej cały uporządkowany świat, los otwiera przed nią kolejne drzwi. Asia buduje życie od nowa, a dzięki szczęśliwemu zbiegowi okoliczności poznaje przeszłość swojej rodziny i własne korzenie. Zwyczajne życie współczesnej kobiety (małżeńska zdrada, wychowanie dziecka, utrata pracy, wiązanie końca z końcem) zmienia poznanie tajemnicy, która skrywała zaskakujące losy wielu pokoleń kobiet z jej rodu. Odnaleziony po latach testament Laverny, prababki głównej bohaterki, to prawdziwy majątek rodzinny, choć nie pieniądze są jego wartością.

Świetna jest!

Profil E-mail  

PostWysłany: 20 Sty 2012, 08:41 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Dołączenie: 27 Kwi 2008, 09:48
Miejscowość: R. Śl.
Imię: Magda
Zygmunt Miłoszewski "Domofon"
Cytuj:
Makabryczne halucynacje i koszmary senne, dziwne głosy, tajemniczy lokatorzy i zagadkowe ofiary - Domofon, thriller Zygmunta Miłoszewskiego rozgrywający się na pozornie zwyczajnym warszawskim osiedlu, to frapująca i przerażająca, ale też pełna humoru lektura nie tylko dla mieszkańców mrówkowców i wielbicieli Stephena Kinga.

Do paskudnego bloku wprowadza się dwójka młodych ludzi - świeżo poślubieni Agnieszka i Robert, którzy przyjechali do stolicy z prowincji, by zacząć tu nowe, lepsze życie. Ich pierwszy dzień w nowym domu nie zaczyna się jednak zbyt zachęcająco - na zalanej krwią klatce schodowej leży człowiek bez głowy... Ale to dopiero początek koszmaru. Groza narasta, aż w końcu blok dosłownie zamyka się, więżąc wewnątrz bezradnych mieszkańców... Czy to tylko zbiorowa histeria, czy też ciążąca na tym miejscu klątwa z przeszłości?

Zagadkę usiłuje rozwikłać trójka bohaterów: Agnieszka, której mąż ulega mrocznym siłom czającym się w bloku, dziennikarz-alkoholik Wiktor, który zmaga się z własną traumatyczną przeszłością i skłócony z rodzicami maturzysta Kamil. Czego dowiedzą się o strasznym domu - i czego dowiedzą się o samych sobie? Domofon jest również opowieścią o pierwiastku zła tkwiącym w każdym z nas i o potężnej sile, jaką jest ludzka wyobraźnia.

Powieść Zygmunta Miłoszewskiego pełna jest demonicznych postaci, przyprawiających o obłęd wydarzeń i grozy czającej się tuż pod powierzchnią pozornie banalnej rzeczywistości. Przewrotny niczym u Bułhakowa czarny humor, starannie budowana atmosfera, żywe tempo, doskonałe obserwacje z życia osiedlowej społeczności sprawiają, że Domofon łączy w sobie najlepsze cechy horroru, nastrojowej opowieści grozy i barwnej powieści obyczajowej.

przeczytałam w 3 dni, bardzo fajna książka, teraz czytam następną tego samego autora
"Uwikłanie"
Cytuj:
Teodora Szackiego, warszawskiego prokuratora, łatwo rozpoznać na miejscu zbrodni. Wysoki, szczupły, w zbyt dobrym jak na urzędnika garniturze, o młodej twarzy, z którą kontrastują zupełnie siwe włosy. Stoi trochę z boku, wściekły, że znów kogoś zamordowano po siedemnastej, dokonując zamachu na jego poukładane życie rodzinne lub - zależnie od dnia - przeszkadzając mu w nieudolnym flircie, który może to poukładane życie doszczętnie zburzyć. W chłodną niedzielę 5 czerwca 2005 roku Szacki rozpoczyna nowe śledztwo. W klasztorze, w centrum miasta, zamordowano jednego z uczestników niekonwencjonalnej terapii grupowej, w czasie której pacjenci wcielali się w role swoich bliskich. Przypadkowe zabójstwo podczas włamania? Taka jest oficjalna wersja, gdyż Szackiemu trudno uwierzyć w hipotezę, że sprawcą zbrodni jest któryś z uczestników terapii. A jeśli tak, to dlaczego? Czy motywu należy szukać w nich samych, czy w osobach, które odgrywali podczas terapii? Każde przesłuchanie dostarcza informacji jeszcze bardziej wikłających sprawę. Prokurator ma nadzieję, że dokładne zbadanie przeszłości denata - osoby pozornie nieciekawej i bezbarwnej - pozwoli wykryć przyczynę zabójstwa i znaleźć sprawcę. Są jednak tajemnice, których nie odkrywa się bezkarnie - rodzinne sekrety strzeżone przez siły potężniejsze niż rodzina.

http://rosaromaniuk.com/

Profil E-mail  

PostWysłany: 20 Sty 2012, 21:11 
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Dołączenie: 07 Maj 2008, 15:42
A ja obecnie czytam "Czarny zakon"
Cytuj:
Dziwna epidemia, objawiająca się atakami kanibalizmu, dotyka mnichów w klasztorze w Nepalu. Ktoś skupuje cenne historyczne dokumenty (jak na przykład Biblię należącą przed laty do Charlesa Darwina, twórcy teorii ewolucji) związane z uczonymi epoki wiktoriańskiej. Dla osiągnięcia celu gotów jest na morderstwo. Co łączy te wydarzenia z przerażającymi eksperymentami prowadzonymi przez nazistów na terenie Polski w czasie II wojny światowej? Na trop spisku zagrażającego przyszłości ludzkiej rasy wpadają agenci SIGMY, Grayson Pierce i Painter Crowe, oraz młoda lekarka Lisa Cumming

PostWysłany: 23 Sty 2012, 11:20 
Nowy na forum
Nowy na forum

Dołączenie: 23 Sty 2012, 10:44
Miejscowość: Chełm Śląski
Imię: Anna
Ja polecam wszystkie książki Paulo Coelho, a w szczególności "Podręcznik wojownika światła". Mnie pomógł bardzo zmienić swoje życie.

Polecam również "Biegnąca z wilkami" Clarisa Pinkola Estes. Takie bajki o życiu.

Profil E-mail  

PostWysłany: 23 Sty 2012, 19:53 
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Dołączenie: 07 Maj 2008, 15:42
magdzioł napisał(a):
i kumpela przyniosła mi 3 ksiażki polskiego autora - Zygmunta Miłoszewskiego, ponoć świetne :mrgreen1: dam znać jak przeczytam :hahaha:

Magda nie czytaj Cobena wszystkich po kolei. Bo po drugiej zobaczysz, że ten sam schemat jest w każdej książce. I jak to moja kumpela powiedziała ile można czytać o tych sportowcach :hahaha:
Ja w grudniu przeczytałam "Dożywocie" Marty Kisiel. Lekka i pozytywna, przy tym przezabawna książka. Sama chciałabym być na miejscu głównego bohatera :zakochany:
Micha mi się cieszy jak sobie o niej przypomnę :lol4:

Opis z ostatniej strony okładki:
Cytuj:
Lichotka. Dom nad rozlewiskiem to przy niej komórka na graty. Gotycka rozpusta budowlana, spełniony sen szalonego stolarza, a w środku: zasmarkany anioł stróż, tajemniczy Krakers z tiramisu na dokładkę, jakieś tragiczne widmo i utopce w łazience. Jeszcze nigdy w życiu Konrad Romańczuk nie czuł się równie bezradny. Dramatis personae: Konrad Romańczuk - “Dożywotni” w Lichotce.
Rdzenny mieszczuch, wychowany w kulturze betonu, plastiku i ruchomych schodów. Z przyrodą obcuje wyłącznie za pośrednictwem Animal Planet i National Geographic.
Licho - Anioł stróż świętej pamięci pana Wincentego, budowniczego i pierwszego właściciela Lichotki. Pomocne, czyściutkie, tylko by prało i pucowało. Alergia na pierze. Wiecznie zasmarkane z tego powodu.
Krakers - Pradawny stwór z głębin odwiecznego zła. Przywołany w 1836. Panicz Zygmunt bawił się z nim w składanie ofiar. Po jego śmierci Krakers zadekował się w spiżarce i zajął gotowaniem. To mu wychodzi znacznie lepiej niż sianie zagłady.
Widmo - Stan skupienia zmienny. Pozostałość eteryczna po paniczu Szczęsnym. Nieszczęśliwe zakochany w 1807 palnął sobie w łeb w kapuście. Ostatnio postanowił zostać odludziem i z pasją oddał się robótkom ręcznym. Poeta.
Szymon Kusy - Człowiek od wszystkiego. I do wszystkiego.
Zmora - Kotka. Charakterna, czasem gryzie, ale niezbyt mocno.
Utopce - Lokatorzy łazienki. Przeczuleni na punkcie higieny.
Doprawdy, najbliższe miesiące w Lichotce zapowiadają się ciekawie. Aż nazbyt, gdyby kto pytał.

P.S. Nie przejmujcie się, jeżeli nie czytałyście Domu nad rozlewiskiem. A nawet jeżeli to czekam na porównanie :>

PostWysłany: 23 Sty 2012, 20:16 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Martita napisał(a):
"Czarny zakon"

opis ciekawy, moje klimaty :593:
Martita napisał(a):
Magda nie czytaj Cobena wszystkich po kolei. Bo po drugiej zobaczysz, że ten sam schemat jest w każdej książce. I jak to moja kumpela powiedziała ile można czytać o tych sportowcach :hahaha:

kiedyś chyba 7 albo 8 pod rząd czytałam i mi się podobały :lol7: w ogóle chyba większosc jego ksiażek już przeczytałam i nie wszystkie są o sportowcach ;) i nie we wszystkich pojawia się Myron Bolitar, a szkoda, bo bardzo lubiłam te z nim w "roli głównej"

zaczynam trzecią :P
Zygmunt Miłoszewski "Ziarno prawdy"
Cytuj:
Jest lodowata wiosna roku 2009. Prokurator Teodor Szacki nie pracuje już w Warszawie, pożegnał się z przeszłością i karierą, by zamieszkać w sielankowym Sandomierzu. Gdzie miał zacząć nowe wspaniałe życie, a został samotnym i budzącym nieufność obcym.

Tuż po Wielkanocy pod murami starej synagogi zostają znalezione zwłoki powszechnie lubianej działaczki społecznej o nieskazitelnej reputacji. W nieprzyjaznej rzeczywistości Szacki dostaje śledztwo tylko dlatego, że jako jedyny nie jest powiązany z denatką. Szybko dowiaduje się, że małe miasto może mieć wielkie tajemnice. Powracają dawne winy i zbrodnie, w XXI wieku odżywają antysemickie przesądy i legenda o krwi; histeria i psychoza skutecznie ryglują wszystkie drzwi i usta.

Wśród zagadek i kłamstw prokurator próbuje odnaleźć ziarno prawdy.

Profil E-mail  

PostWysłany: 23 Sty 2012, 21:19 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB
Awatar użytkownika

Dołączenie: 22 Cze 2009, 19:26
Miejscowość: slask
Magda ale szlaejesz z tymi ksiazkami :651: ja to chyba za cale zycie tyle nie przeczytam :oops:

Profil E-mail  

PostWysłany: 24 Sty 2012, 08:34 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

anna luiza napisał(a):
Magda ale szlaejesz z tymi ksiazkami :651: ja to chyba za cale zycie tyle nie przeczytam :oops:

bo bardzo lubię czytać :D a że w robocie mi się nudzi, to czytam jeszcze więcej :hahaha: i w sumie to dobre jest, bo Mateusz załapał bakcyla i dzięki czytaniu ma zawsze 6 z dyktand :690:

Profil E-mail  

PostWysłany: 27 Sty 2012, 20:19 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

magdzioł napisał(a):
Zygmunt Miłoszewski "Ziarno prawdy"

skończyłam ją dzisiaj, moim zdaniem najlepsza z tych wszystkich 3, które czytałam, w ogóle nie spodziewałam się takiego zakończenia jakie było, świetna książka :oki:

teraz zabieram się za
Dean Koontz "Fałszywa Pamięć"

Cytuj:
Każdy się czegoś boi, strach rodzi się w głowie, często bywa irracjonalny, paniczny. Trudno go kontrolować, zazwyczaj w miarę sprawnie sobie z nim radzimy. Niestety bywa i tak, że nieuzasadniona panika przeradza się w niszczącą fobię. Wtedy świat już nie jest taki, jaki być powinien, a człowiek staje się więźniem swojego świata.
Dean Koontz to mistrz thrillera, jest twórcą licznych horrorów i dreszczowców (Szepty, Tik-Tak, Odwieczny wróg), jak mało kto potrafi przerazić,nie straszy stworkami z szafy tylko tym, co jest możliwe. Tak też jest w przypadku książki „Fałszywa pamięć”.

Martie i Dusthin Rhides to młode szczęśliwie małżeństwo. Z psem rasy golden retriever -Lokajem- tworzą radosna gromadkę. Pewnego dnia kiedy Martie jest na spacerze, ogarnia ją paniczny lek, boi się każdego ruchu, nawet swojego cienia. Jej analityczny umysł każe się jej uspokoić. Niestety podczas wizyty u swojej przyjaciółki Susan, cierpiącej na agorafobię, Martie odkrywa, że jej uwagę przyciągają zwykłe przedmioty, które nagle w jej oczach stają się narzędziami zbrodni, jej lęk osiąga zenit. W tym samym czasie Dusty, odwozi do szpitala swojego brata Skeeta. Chłopak próbował skoczyć z dachu. W szpitalu, przez przypadek zauważa, że niedoszły samobójca reaguje na pewną sugestię psychiczną, pod wpływem której zapada w letarg. Czy wszystkie zdarzenia są ze sobą powiązane?, kto stoi za sprawą dziwnych przypadków i co powoduje panikę?

Profil E-mail  

PostWysłany: 01 Lut 2012, 15:19 
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Dołączenie: 27 Kwi 2008, 13:39
Imię: Margaretka
Obecnie kończę czytać ,,Sosnowe dziedzictwo'' - Mari Ulatowskiej

Cytuj:
Ciepła opowieść o kobiecie, której przeszłość zgotowała najwspanialszą niespodziankę - pomogła odnaleźć własne miejsce na ziemi. To historia, o której pomyślisz: chciałabym, żeby była moja...

Kwilące niemowlę, ukryte pod biurkiem pewnego tragicznego dnia podczas powstania warszawskiego, zamknięty na cztery spusty sejf, przez czterdzieści lat strzegący powierzonej mu tajemnicy, otoczony sosnami stary dwór nad jeziorem, czekający cierpliwie na swoją właścicielkę... Przeszłość i teraźniejszość splatają się tu w chwilami dramatyczną, a chwilami pełną humoru opowieść pokazującą, że los potrafi się do nas uśmiechnąć nawet wówczas, gdy zupełnie tego nie oczekujemy.

Anna Towiańska niespodziewanie zostaje właścicielką Sosnówki, pięknego, starego dworku na Kujawach. Odziedziczony po matce, która nie wiedziała o jego istnieniu, opuszczony i zaniedbany dom wymaga solidnego remontu. Anna postanawia przywrócić mu dawną świetność. Odkrywając malowniczą Sosnówkę, przygarnia porzuconą psinę i poznaje sympatycznych mieszkańców pobliskiego miasteczka. Samozwańczy parkingowy Dyzio, pilnujący porządku na rynku, przystojny weterynarz Grzegorz, właściciel firmy remontowej Jacek i mały Florek, szukający ciepła i miłości - wszyscy oni są pod urokiem prześlicznej, nowo przybyłej "dziedziczki z Sosnówki". Nic więc dziwnego, że Anna postanawia zostać w Sosnówce na dłużej.

"Sosnowe dziedzictwo" to magiczna, pełna pogody ducha i życzliwości historia o tym, jak los czasami pomaga nam być szczęśliwymi
.

I zaraz zacznę część 2 pt: ,,Pensjonat Sosnówka"

Profil E-mail  

PostWysłany: 06 Lut 2012, 11:14 
Nowy na forum
Nowy na forum
Awatar użytkownika

Dołączenie: 26 Lis 2009, 15:37
ja teraz czytam ksiazke "czy to prawda, ze..." Drossera. Jest to ksiazka dla osob, ktore lubia w pewnym sensie nauke:) Kasiazka zawiera zbior pytan i odpowiedzi, na ktore odpowiada "prawda" lub "nieprawda" - czyli cos w stylu obalanie mitow. Np. ze szczury moga dostac sie do mieszkania przez toalete:D albo, ze nozy nie mozna myc w zmywarce, bo moga sie stepic:) i wiele innych... Warto wiedziec takie rzeczy:D

Profil E-mail  

PostWysłany: 06 Lut 2012, 14:42 
Początkujący
Początkujący
Awatar użytkownika

Dołączenie: 21 Wrz 2009, 09:39
A ja jestem w tyle i dopiero przeczytałam 'Służące'. Oglądałyście ekranizacje?

Profil E-mail  

PostWysłany: 13 Lut 2012, 18:42 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

David Morrell "Łowca"

Cytuj:
Balengera ponownie gubi zainteresowanie historią. Zaproszony wraz z przyjaciółką Amandą na wykład poświęcony kapsułom czasu, zostaje podstępnie uśpiony i przewieziony w pobliże spalonego hotelu Paragon. Po jasnowłosej Amandzie ginie wszelki ślad. Frank odkrywa, że wykładowca był w rzeczywistości podstawionym aktorem, a klub historyczny, do którego go zaproszono, w ogóle nie istnieje. Wkrótce dowie się, że Amanda stała się zakładniczką w grze wymyślonej przez genialnego psychopatę. Jej uczestnicy mają zaledwie 48 godzin na odnalezienie ukrytego przed dziesiątkami lat skarbu - legendarnego Sarkofagu Ziemskich Namiętności.

bardzo fajna, przeczytana w 3 dni :P

a dzisiaj zaczęłam i podejrzewam, że jutro skończę :oops:
Alex Kava "Fałszywy krok"

Cytuj:
Jeden fałszywy krok może wszystko zmienić Melanie Starks żyła dotąd niezgodnie z prawem. Jako samotna matka, wraz z siedemnastoletnim synem Charliem, utrzymywała się z drobnych kradzieży i oszustw. Gdy w końcu wydawało się, że sprawy przybiorą inny obrót? w jej drzwiach pojawia się Jared Barnett. Oskarżony o gwałt i morderstwo właśnie wyszedł z więzienia dzięki sprytnym zabiegom swego obrońcy. Przybywa z opracowanym planem napadu na bank. Teraz potrzebuje tylko pomocy siostry i jej syna. To ma być ich ostatni skok, który zapewni im dostatnie życie. W końcu Melanie godzi się wziąć udział w napadzie. Jednak nic nie idzie zgodnie z ich planem. Napad, zamiast przynieść łup, kończy się krwawą jatką. Giną niewinni ludzie. Pozostaje tylko ucieczka? Zbiegli napastnicy nie mają odwrotu, nic nie może ich powstrzymać. Czy mają coś jeszcze do stracenia, kiedy już raz zabili?

Profil E-mail  

PostWysłany: 13 Lut 2012, 18:47 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB
Awatar użytkownika

Dołączenie: 22 Cze 2009, 19:26
Miejscowość: slask
magdziol ty czytasz same kryminaly czy rozne ksiazki??

Profil E-mail  

PostWysłany: 13 Lut 2012, 18:52 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

większosć kryminały i thillery, szczególnie medyczne, bo takie najbardziej lubię ;) musi się coś dziać i trzymać w napięciu, a jak jeszcze jest się czego bać to już w ogóle super :500:

Profil E-mail  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 596 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości