Passion: Miłego dnia wszystkim życzę!!! Martita: Witam wszystkich gości i zapraszam do rejestrowania się lub logowania :690: LadyW: !!!!!!!!! Hop Hop !!!!!!!!!! Ashram: WESOŁYCH ŚWIĄT !!! kwiatek12-28: avoid witaj na forum ;*

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 46 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
  Widok do druku

Re: Ksiazki , opowiadania dla dzieci
Autor Wiadomość
PostWysłany: 13 Maj 2011, 18:07 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB
Awatar użytkownika

Dołączenie: 29 Kwi 2008, 12:00
Miejscowość: z daleka ;)
anna luiza
dzieki dzieki dzieki za podpowiedzi
Encyklopedia jest suuuper bardzo Nikoli sie podoba

a ta ksiazka o tej czarownicy Lili jest poprostu bajera wlasnieja czytamy!Nawet mi sie podoba! :690: :lol4:

---------------

kurcze jak bedziesz jeszcze miala jakies fajne tytuly to podaj mi bardzo bardzo bedziemy wdzieczne :690: ;*

Profil E-mail  

PostWysłany: 14 Maj 2011, 10:12 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB

Dołączenie: 27 Kwi 2008, 14:18
Mikiego zaczyla od niedawno iteresowac ksiazki tzn.lubi jak mu czytam,ale moim zdaniem te bajki sa takie glupie :lol4: serio!! nie wiem czy ja jakas dziwna jestem,ale normalnie nie moge ich czytac :trele:

Profil E-mail  

PostWysłany: 14 Maj 2011, 10:54 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB
Awatar użytkownika

Dołączenie: 22 Cze 2009, 19:26
Miejscowość: slask
Ninka ciesze sie ze jestes zadowolona :lol7:
smerfna ja juz bajek nie czytam bo dziewczyny same czytaja to nie wiem czy sa glupie czy nie :lol4:

Profil E-mail  

PostWysłany: 14 Maj 2011, 13:59 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB
Awatar użytkownika

smerfna a o jakich bajkach mowisz PI najbardzie j lubi czerwonego kapturka :lol4: z podzialem na role i zmienionym glosem najbardziej podoba mu sie WILK :500:

Profil E-mail  

PostWysłany: 07 Lip 2011, 17:59 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB
Awatar użytkownika

heeja mam pytanie czy moze ktos widzial taaaka ksiazke

bo bardzo podoba mi sie tytul
:lol4: :lol4: :lol4: :lol4:
Tylko nie Gotujcie Kopciuszka
Image

---------------

to jest lektura szkolan?????????????????

nie widze zadnych recenzji :lol4: :oops: dlaczego???/

a no i mam pytanie czy ktos moze wie cos na temat tych ksiazek?

Magiczne Drzewo
Image
Magiczne Drzewo. Tajemnica Mostu
Image

---------------

Bazgrołki dla Ślicznotek
szukam tez recenzji do takiej ksiazki bo nei wiem co mam myslec?????
Image
CzuCzu zadbał o to, aby każda mała artystka otrzymała szczyptę inspiracji, potrzebną do stworzenia niesamowitych historii. Każda z nich może zakończyć się inaczej, ponieważ wszystkie scenariusze dają możliwość twórczej i rozwijającej wyobraźnię zabawy.

Profil E-mail  

PostWysłany: 07 Lip 2011, 18:06 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Dołączenie: 27 Kwi 2008, 09:48
Miejscowość: R. Śl.
Imię: Magda
Ninka napisał(a):
nie widze zadnych recenzji :lol4: :oops: dlaczego???/

znalazłam takie cos
Cytuj:
Francesca Simon wzięła się na sposób i każdą książkę może teraz powiązać z Koszmarnym Karolkiem, bohaterem swojej najpopularniejszej serii historyjek dla dzieci. Podtytuł szczupłego tomiku „Tylko nie gotujcie Kopciuszka” to „lektura szkolna Koszmarnego Karolka”. Jakżeby inaczej, chwyt marketingowy jak się patrzy. Powiem tak: i bez odwołań do znanego bohatera ta książeczka by się obroniła. Zabawna fabuła, wartka akcja i intertekstualność – to trzy podstawowe jej zalety.
W szkole są dwie klasy: młodszą uczy Pani Dobra Wróżka. Pani Zła Wróżka zajmuje się klasą starszaków. Uczniami zaś są tu… bohaterowie ze znanych baśni – Czerwony Kapturek, Świnki Trzy, Kopciuszek czy Śpiąca Królewna – ci zgłębiają wiedzę u Pani Dobrej Wróżki, ich oponenci z bajek w tym samym czasie trenują złe zachowania. Pod okiem czujnej nauczycielki biją się, kłócą i nie zamierzają poznawać rachunków, choć ta akurat umiejętność mogłaby się im w życiu przydać. Pilni w łobuzerce uczniowie Pani Złej Wróżki mają jasno określony cel: będą chcieli pożreć młodszą grzeczną i niesprawiającą problemów klasę, póki co wprawiają się w zachowaniach agresywnych i złośliwych. Pytanie, czy Pani Złej Wróżce uda się utrzymać w ryzach tak groźne skupisko najgorszych postaci z bajek i czy ktoś uratuje młodszą klasę przed pożarciem…
Książka jest krótka i wykorzystuje dość prosty, jednowymiarowy pomysł: siłą rzeczy nie może mieć zbyt skomplikowanej akcji: kolejne punkty pomysłu wypełnia Francesca Simon niewielkimi opowiadaniami-relacjami, dynamicznymi i śmiesznymi. Nie musi przedstawiać bohaterów wydarzeń, zresztą nie należy do autorek biegłych w opisach wprowadzanych postaci – w związku z tym sięganie po znane dzieciom na całym świecie motywy znacznie upraszcza cały proces prezentowania bajkowych tworów. Trochę problemów mogą polskim odbiorcom sprawiać na przykład Troll czy Złotowłosa, ale że to postacie dalszoplanowe, nie ma to większego znaczenia dla lektury.
Dynamizm książki podkreślają jeszcze znane z serii o Karolku rysunki Tony’ego Rossa: wychudzone (kościste?) rozciągnięte sylwetki baśniowych istot w niczym nie przypominają cukierkowych obrazków rodem z wytwórni Walta Disneya, pasują za to do treści tej historyjki.
Jest Francesca Simon zabawna, choć czerpie z motywów dość wyeksploatowanych: potrafi jednak nadać im nową jakość, tak, by zainteresować dzieci. Jednoczy krainę bajek i baśni, traktując wszystkie popularne opowieści jako relację z pewnego, istniejącego równolegle, świata. W ten sposób wydaje się bardzo odkrywcza – mimo wtórności i wykorzystania intertekstualnych odniesień jako kanwy dla swojej opowieści. Inteligentnie zestawia kolejne osobistości znane z kart książek, kształtując na nowo ich charaktery i zachowania – to ożywcze i przy tym humorystyczne.
Po bajkę mogą sięgnąć nie tylko wielbiciele Koszmarnego Karolka (o którym w samej książce nie ma mowy), ale te dzieci, które znają już wszystkie popularne baśniowe historie i będą umiały pojąć sens międzytekstowej gry. Myślę, że nadaje się ta książka jako opowieść dla ośmiolatków.

żródło: recenzje.pl

i mogę Ci polecić całą serię o "Koszmarnym Karolku", Matik chyba większosc już przeczytał i bardzo mu się podobały :)

http://rosaromaniuk.com/

Profil E-mail  

PostWysłany: 11 Lip 2011, 17:51 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB
Awatar użytkownika

zamowilam ta z tym kopciuszkiem w moje ksiegarni w chicago zobaczymy co to bedzie

Profil E-mail  

PostWysłany: 26 Lip 2011, 16:07 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB
Awatar użytkownika

Tylko nie Gotujcie Kopciuszka

:peace: ksiazka bomba :lol4: :lol4: polecam nie tylko dla najmlodszych :lol7:

Profil E-mail  

PostWysłany: 03 Sie 2011, 14:47 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB
Awatar użytkownika

Dołączenie: 22 Cze 2009, 19:26
Miejscowość: slask
ninka mam cos specjalnie dla twojej Nikoli dzis moja Niki wyporzyczyla w bibliotece i juz polowe przeczytala :lol7:

seria ksiazek o baletnicach :D
Tańcząca królewna. Baletnice
Niełatwa decyzja Róży. Baletnice
Marzenia Malwiny
Szczęśliwa gwiazda Jaśminy. Baletnice
Image

Profil E-mail  

PostWysłany: 03 Sie 2011, 16:47 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB
Awatar użytkownika

ooooo
ciekawe musze popatrzec dzieki ;*

Profil E-mail  

PostWysłany: 25 Lis 2011, 00:52 
Nowy na forum
Nowy na forum
Awatar użytkownika

Dołączenie: 13 Lip 2011, 15:42
A pamiętacie Poczytaj mi, mamo? Bardzo lubiłam te fatalnie wydane książeczki. Chyba bardziej się cieszyłam z książki niż zwracałam uwagę na jakość. Teraz można kupić dwa tomy, w twardych okładkach, na dobrym papierze, ale odtwarzające całą szatę graficzną sprzed lat. Nie tylko ilustracje (np. Lutczyna), ale nawet stopkę redakcyjną.

Profil E-mail  

PostWysłany: 25 Lis 2011, 08:33 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Dołączenie: 27 Kwi 2008, 09:48
Miejscowość: R. Śl.
Imię: Magda
selerznacia napisał(a):
A pamiętacie Poczytaj mi, mamo

miałam masę tych ksiażeczek, później poszły do kuzynostwa na wieś, aż szkoda, że sie ich nie trzymało dla swoich dzieci ;)

http://rosaromaniuk.com/

Profil E-mail  

PostWysłany: 01 Gru 2011, 01:12 
Nowy na forum
Nowy na forum
Awatar użytkownika

Dołączenie: 04 Wrz 2009, 12:27
Pamiętam :). Uwielbiałam, jak mama przychodziła ze zdobyczą do domu. Bo wcale nie były tak dostępne, jak nam się wydaje.

Profil E-mail  

PostWysłany: 13 Lut 2012, 16:28 
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Dołączenie: 07 Maj 2008, 15:42
Ja tą serię "Poczytaj mi mamo", pamiętam z biblioteki,masa tego była ;)

PostWysłany: 13 Lut 2012, 18:32 
Nowy na forum
Nowy na forum
Awatar użytkownika

Dołączenie: 09 Lut 2012, 12:32
Imię: Ada
Ajj mi też ją czytano :D
Ja dla dziewczyn takich powiedzmy po 10 r.ż. polecam:
- serię "Nie dla mamy, nie dla taty, lecz dla każdej małolaty" - lekkie, miłosne,
- "Pamiętnik księżniczki" - w mojej biblioteczce jest wszystkie 14 części, byłam zachwycona tą książką wtedy,
- klasyka: "Tajemniczy ogród", "Mała księżniczka", "Mały lord" - uwielbiam je :zakochany:

Profil E-mail  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 46 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość