Passion: Miłego dnia wszystkim życzę!!! Martita: Witam wszystkich gości i zapraszam do rejestrowania się lub logowania :690: LadyW: !!!!!!!!! Hop Hop !!!!!!!!!! Ashram: WESOŁYCH ŚWIĄT !!! kwiatek12-28: avoid witaj na forum ;*

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 46 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna
  Widok do druku

Ksiazki , opowiadania dla dzieci
Autor Wiadomość
PostWysłany: 21 Mar 2009, 03:01 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB
Awatar użytkownika

Dołączenie: 29 Kwi 2008, 12:00
Miejscowość: z daleka ;)
Wlasnie skonczylusmy czytac z Nikola bardzo fajne opowiadnie

Miś Guziczek
Image
to wlasnie pod wplywem tej ksiazki Nikola stwierdzila ze nie chce juz pieska :lol4:

Szukam wlasnie na necie jakies ciekawe opowiadania dla dzieci wiek 4/ 5 lat mozemi cos podpowiecie

juz napisalam do babci zebymi przyslala

"Plastusiowy Pamietnik" - no ciekawa jestem co NIkola wymysli po przeczytaniu tej ksiazki :lol4:

znalazlam cos takiego
Annie M. G. Schmidt
"Julek i Julka 1 "1
Image
Julek i Julka" to szereg zabawnych, prościutkich opowiadań o dwójce dzieci mieszkających w sąsiedztwie.

Bohaterowie mają po pięć lat i dla takich właśnie czytelników przeznaczona jest książka (ja mam znacznie więcej, a mimo to uwielbiam tę parę). Annie M.G. Schmidt z rozmysłem posłużyła się językiem pięciolatka, w opowiadaniach dużo jest króciutkich, dziecięcych dialogów. Z komicznych, prostych i pełnych ciepła ilustracji Fiep Westendorp patrzy na mnie Julek w pasiastej koszulce i Julka w kusej sukience - lakierują pazury, grają w ciuciubabkę, przebierają się w tatusiowe ciuchy i wyrywają sobie Lalannę - ulubioną lalkę...

znacie to????

Profil E-mail  

Re: Ksiazki , opowiadania dla dzieci
PostWysłany: 21 Mar 2009, 03:27 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB

Dołączenie: 27 Kwi 2008, 14:18
Ja tez kupuje duzo ksiazeczek polskich ;) narazie sa to krociutki bajeczki,ale Mike je uwielbia :D
Czesto mu czytam a on pokazuje po kolei na obrazki i musze mu mowic co to jest...i nawet niektore slowa powtarza.
Ale ostatnio zakupilam mu Misia Bajeczke..ma 16 bajek w jezyku polskim a wyglada jak pluszak i gdy idzie spac sam sobie wlancza i zasypia...fajna rzecz ;)

Ninka corka jest wspaniala :lol4:

Profil E-mail  

PostWysłany: 21 Mar 2009, 03:56 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB
Awatar użytkownika

wlasnie w Empiku znalazlam cos takiego
Kocie historie - nowe przygody
Autor: Tomasz Trojanowski

Image

i
Julka I Koty Kocich Historii
Image

mysle ze bedzie cos fajnego no i akurat Niki stwierdzila ze koty saOK

aaaa
pamietacie
Mikolajek
Autor: Sempe, Goscinny
Image
zastanawiamsie od ilu lat mozna to czytac ? :lol4:

Profil E-mail  

PostWysłany: 21 Mar 2009, 09:06 
Uzależniony od NB
Uzależniony od NB
Awatar użytkownika

Dołączenie: 24 Lip 2008, 13:24
Wiecie co znalazłam?

http://obczaj.net/pl/268226/

:O

...przyjdzie taki dzień, wszystko, czego pragnę spełni się. ;-)

Profil E-mail  

PostWysłany: 21 Mar 2009, 09:32 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Dołączenie: 27 Kwi 2008, 09:48
Miejscowość: R. Śl.
Imię: Magda
Mateusz bardzo lubi książki :) już ich nie mam gdzie układać, bo na półkach się nie mieszczą :P jak był mały, to kupowaliśmy takie książeczki z twardymi kartkami i najczęściej były to jakieś wierszyki, dla dzieci chyba są najlepsze jako pierwsze książeczki do czytania ;) teraz strasznie lubi komiksy z Kaczorem Donaldem, książki o samochodach, o planetach, gwiazdach, zwierzętach, no masa, musiałabym wymieniać i wymieniać ;) co chwilę przynosi też książki z biblioteki szkolnej a z miejskiej to chyba wszystkie możliwe komiksy dla dzieci przeczytał :oops:
Ninka napisał(a):
Mikolajek

Matik ma jedną tą małą i 2 takie duże tomy :) 1 chyba ponad 600 stron ma a drugi coś ponad 400 ;) oczywiście obydwa przeczytał i zachwycony był :) sama kiedyś podczytałam jakieś opowiadanie i świetne było :lol4: tylko Nikola chyba jeszcze za mała jest na Mikołajka ;) za jakieś 2 lata to już spokojnie możesz jej Ninko czytać :) a teraz to może baśnie Andersena i Braci Grimm ;)

psychophaze napisał(a):
Wiecie co znalazłam?

http://obczaj.net/pl/268226/

:O

wczoraj mi to koleżanka ma @ przysłała :608: nie wiem czy się z tego śmiać czy płakać :?

http://rosaromaniuk.com/

Profil E-mail  

PostWysłany: 21 Mar 2009, 10:49 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB

Dołączenie: 27 Kwi 2008, 14:18
Justys hahaha...czego ludzie nie wymysla :lol4:

Profil E-mail  

PostWysłany: 22 Mar 2009, 01:58 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB
Awatar użytkownika

Mikolajka to z checia bym sobiej eszcze raz przeczytala :lol4: poprosilam ciotke to mi kupi bedzie na przyszlosc ;-)
psychophaze :651: :651: :651: OOoooMmmmmGgggg czego to ludzie nie wymysla i te rysunki :lol4: nieeeee dziekuje za taka ksiazke :lol4:

---------------

magdzioł ja mam juz dosyc czytania jej bajek typu czerwony kapturek :oops: kopciuszek itd... ona juz te wszystkie bajki zna na pamiec :690: sama bierze te ksiazki i "czyta" dla lalek jak ja nie mam czasu bo robie obiad lub sprzatam teraz po raz juz chyba 10 czytam jej Kubusia puchatka ktorego tez juz zna na pamiec :roll: dlatego szukam jakis interesujacych ksiazek

---------------

wlasnie w Empiku znalazlam taka ksiazke
Sznurkowa historia

Autor: Roksana Jędrzejewska-Wróbel, Agnieszka Żelewska

Image
Opowieść o zmiennych kolejach losu zwykłego szarego sznurka, który pewnego dnia kupiła w sklepie papierniczym Marianna. dziewczynka obwiązała nim paczkę i wysłała do dziadka do Dalekiego Kraju

Profil E-mail  

PostWysłany: 22 Mar 2009, 08:53 
Uzależniony od NB
Uzależniony od NB
Awatar użytkownika

Dołączenie: 24 Lip 2008, 13:24
Ninka napisał(a):
i te rysunki

Mnie sie śmiać chce ;D

...przyjdzie taki dzień, wszystko, czego pragnę spełni się. ;-)

Profil E-mail  

PostWysłany: 29 Cze 2010, 23:55 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB
Awatar użytkownika

Doradzcie mi

chce dla Nikoli zamowic zestaw takich encyklopedi dla dzieci

Cytuj:
OPIS PRZEDMIOTU:
Wydawnictwo: Arti
Język: Polski
Wymiary: A4
Stan: Nowe
Okładka: Twarda (lakierowana)

Do wyboru wszystkie 23 tytuły z serii:
Anatomia człowieka
Bohaterowie kreskówek
Cuda świata
Dinozaury
Gady i płazy
Komunikacja
Kosmos
Kwiaty
Ludzie świata
Malarstwo i rzeźba
Mumie i piramidy
Muszle i skamieniałości
Nasza planeta
Obcy
Pustynie
Słynne miejsca
Ssaki
Strefy polarne
Układ słoneczny
Wielkie wynalazki
Wulkany i trzęsienia ziemi
Zabawki i gadżety
Zwierzęta wodne

Image
Image
Image
Image

Przykładowe zdjęcia z encyklopedii
Image
Image

---------------

kurcze co o tym myslicie a moze ktoras z was ma jakies encyklopedie dla dzieci i moze mi cos polecic? :>

---------------

a moze to?
Mega pakiet dla dzieci z serii:
Encyklopedia Zwierząt

Image
Image
OPIS PRZEDMIOTU:
Wydawnictwo: MD
Wymiary: 210 x 290 mm
Oprawa: twarda-lakierowana

Encyklopedia jest doskonałą skarbnicą wiedzy, która już od początku pozwala dzieciom kształtować i rozwijać naukowe podejście do otaczającego świata.

Encyklopedie są przepięknie ilustrowane.
Poniżej zdjęcia:

Image
Image
Image

tylko ze to sa same zwierzete :608:

---------------

Hmmmm a co myslicie o tym :lol4:
Detektyw Pozytywka

Grzegorz Kasdepke
Image
Książka detektywistyczna dla młodszych dzieci. Składa się na nią kilkanaście zagadek „kryminalnych”, które dzieci mogą samodzielnie rozwiązywać, podążając tropem detektywa Pozytywki. Wątki „kryminalne” dotyczą różnych zjawisk, z którymi mali czytelnicy spotykają się na co dzień, jak np. roztrzaskanie na balkonie wazonu z wodą przez mróz. Próby ich wyjaśnienia uczą logicznego myślenia i wyciągania wniosków. Na końcu książki zamieszczone są rozwiązania zagadek.

Autor:
Grzegorz Kasdepke
rok wydania:
2007
ilość stron:
64
rodzaj wydania:
oprawa twarda
format:
165x215 mm
kategoria wiekowa:
6+

---------------

Wlasnie skonczylismy czytac Karolcie
musze koniecznie dokupic teraz
dalsza czesc
Image

i nawet nie wiedzialam ze wyszla dalsza czesc :651: :oops:
Image
Karolcia na wakacjach

?Karolcia na wakacjach? ? to kontynuacja przygód Karolci bohaterki książek Marii Kruger. Przygody dziewczynki poznało już kilka pokoleń i w dalszym ciągu współczesne dzieci są nimi zachwycone. Właśnie skończył się rok szkolny i Karolcia wybiera się z rodzicami i ciotką Agatą na wakacje ? pierwszy raz w życiu zobaczy morze! Jej radość potęguje fakt, że na te same wczasy ma pojechać jej najlepszy przyjaciel, Piotr. Niestety, w ostatniej chwili okazuje się, że mama Piotra nie dostała obiecanego urlopu i chłopiec nie będzie towarzyszył Karolci w nadmorskich przygodach. Karolcia jest załamana, w dodatku tuż przed wyjazdem przeżyła na ulicy dziwną przygodę: przypadkiem wytrąciła torebkę kobiecie, która wydała jej się niepokojąco znajoma... Choć tamta bardzo szybko zniknęła, dziewczynka nie mogła oprzeć się wrażeniu, że to była Filomena ? ta sama, która próbowała odebrać jej kiedyś zaczarowane przedmioty: koralik i kredkę! Czyżby to spotkanie zapowiadało nową niezwykłą przygodę?...

Autorzy:Zięcik Krzysztof
Format:15.2x21.2cm
ISBN:9788360848784
Języki:polski
Objętość:88
Oprawa:Twarda
PKWiU:22.11
Rok wydania:2009
Wydanie:1
Wydawca:TELBIT

---------------

zastanawiam sie tez nad tym ( tylko troche sie boje :lol4: )
Autor: FRANCESCA SIMON
Data wydania: 2010-03-17
Rodzaj okładki: twarda
Ilość stron: 192
Format: 15,5 x 21,5 cm
Image
Bestsellerowa seria o Koszmarnym Karolku!
500 000 egzemplarzy sprzedanych w Polsce!

To już piąty tom kolekcji opowiadań o Koszmarnym Karolku - dziesięć wcześniej publikowanych historyjek z niesamowitymi dodatkami, takimi jak tajemny szyfr Karolka, zdjęcia rodziny Karolka, która nie życzyłaby sobie ich publikacji, oraz sekrety dotyczące mamy, taty, Damianka, Wyniosłego Wojtusia i Bogatej Cioci Belli. Oprócz tego mnóstwo kolorowych rysunków, tajemniczych karteczek i napisów.
Pierwsza książka o Koszmarnym Karolku została wydana w Polsce w maju 2002 roku. Od tego czasu ukazało się 18 książeczek z przygodami Koszmarnego Karolka, 3 książeczki z żartami, kilka zbiorów najlepszych opowiadań oraz 2 książeczki z przygodami Karolka dla młodszych czytelników. Dwie trzecie dzieci z Wielkiej Brytanii czytało już opowieści o Koszmarnym Karolku, a łączna sprzedaż książek z tej serii przekroczyła tam 10 milionów egzemplarzy. Książki przetłumaczono na 23 języki (w Hiszpanii dzieci czytają o Pablo Diablo, we Francji o Martinie Zinzinie, w Słowenii o Groznim Jasperze).

Profil E-mail  

PostWysłany: 30 Cze 2010, 06:58 
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Dołączenie: 07 Maj 2008, 15:42
Oooj Ninka biedny ten kto będzie musiał tą walizkę tachać :lol4:
Co do encyklopedii to ja brałabym tą pierwszą o wszystkim.

PostWysłany: 30 Cze 2010, 08:21 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Dołączenie: 27 Kwi 2008, 09:48
Miejscowość: R. Śl.
Imię: Magda
Martita napisał(a):
Co do encyklopedii to ja brałabym tą pierwszą o wszystkim.

dokładnie, ja tak samo ;) jak encyklopedia, to niech już wszystko w niej będzie ;) a o zwierzaczkach jest tyle książek fajnych, że spokojnie możesz jej w każdej chwili dokupić ;)
"Koszmarny Karolek" jest super, Matik chyba wszystkie możliwe przeczytał i bardzo mu się podobały :oki:

http://rosaromaniuk.com/

Profil E-mail  

PostWysłany: 30 Cze 2010, 09:22 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB
Awatar użytkownika

Dołączenie: 28 Kwi 2008, 20:41
Miejscowość: Warszawa
Imię: Olga
magdzioł napisał(a):
jak encyklopedia, to niech już wszystko w niej będzie

Też tak myślę :)

Ninka napisał(a):
Grzegorz Kasdepke

On pisze świetne książki dla dzieci :)

Profil E-mail  

PostWysłany: 30 Cze 2010, 14:55 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB
Awatar użytkownika

Dołączenie: 22 Cze 2009, 19:26
Miejscowość: slask
moja Niki ma encyklopedie ale jedna taka olbrzymia na 1000 stron i wszystkiego w niej po trochu a ze szkoly teraz dostali o wynalazkach i zwierzetach z tego twojego 1 wrzutu ale osobiscie mi sie nie podobaja bo wiecej w nich obrazkow niz przydatnej tresci :608:

co do ksiazek typowo dla dzieczynek to polecam
Martynka

Ciekawe i pouczające przygody sympatycznej dziewczynki wzruszają i bawią jej rówieśniczki na całym świecie. Razem z Martynka oraz jej przyjaciółmi czytelniczki poznają świat i uczą się wielu nowych rzeczy. Pełne uroku, przyciągające uwagę ilustracje oraz dowcipny tekst tworzą niepowtarzalny, ciepły nastrój.
Przygody Martynki opowiada znakomita, znana autorka – Wanda Chotomski.
Seria jest megabestsellerem na skalę światową. Została przetłumaczona na ponad 30 języków. W Polsce ukazało się dotąd ponad 50 tomików z opowieściami o Martynce. Podstawa serii to tomiki z pojedynczymi opowiadaniami. Cykl obejmuje jednak także zbiory opowiadań, książeczki z nalepkami i ilustrowany słownik angielsko-polski. W przygotowaniu są kolejne książki z „Martynką.
to przykladowa okladka
Image

moja dziewczyny uwielbiaja te opowiadania
tu jest link do tych ksiazek
http://www.martynka.com.pl/index.html

Profil E-mail  

PostWysłany: 30 Cze 2010, 17:34 
Ekspert
Ekspert
Awatar użytkownika

Dołączenie: 12 Wrz 2009, 12:34
Ja jestem za tymi pierwszymi :)

Image

Profil E-mail  

PostWysłany: 30 Cze 2010, 20:35 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB
Awatar użytkownika

Martynke
:jupi: mamy kilka opowiadan jest suuper :peace:

anna luiza a podaj mi tytul tej encyklopediznaczy sie jakies namiary co to jest ta duuuza

---------------

Martita napisał(a):
Oooj Ninka biedny ten kto będzie musiał tą walizkę tachać

cicho :lol4: :spokoj: ja sie dopiero rozkrecam!
Jak ostatnio ciotka do nas jechala to kazalam jej wziasc tylko zmiane bielizny a jak tu przyjechala to latalysmy po sklepach i kupowalismy jej ciuchy i wszystko co potrzebowala :lol4:

---------------

Nympha ooo fajnie skoro mowisz ze fajnie pisze to moze jeszcze cos znajde jego :peace:

magdzioł a Karolka kupie i sama najpierw przeczytam i sie zastanowie czy czytac dla Nikoli :lol4: :oops:

---------------

czy ktos moze czytal to?

Grzegorz Kasdepke
Co to znaczy... czyli 101 zabawnych historyjek, które pozwolą zrozumieć znaczenie niektórych powiedzeń

O autorze
• Grzegorz Kasdepke

Fragmenty
• Co to znaczy...

Inne
• Co to znaczy.... - spis treści

Liczba głosów:42

oceń5 piórek4 piórka3 piórka2 piórka1 piórko

wydawca: Literatura
miejsce wydania: Łódź
data wydania: 2002
ISBN: 83-88484-79-6
liczba stron: 104
kategoria: dla dzieci
proj. okładki i ilustracje: Aneta Krella-Moch
oprawa: twarda
cena: 17 zł

Image
Króciutkie i zabawne opowiadania, które składają się na tę książkę, znają już zapewne wszyscy czytelnicy piątkowego dodatku dla dzieci "Gazety Wyborczej" - "Komiksowo". Do wydania tej książki zachęciły nas liczne głosy nauczycieli i rodziców, którzy odczuwali brak tego typu publikacji na polskim rynku. Grzegorz Kasdepke - w sposób lekki i pogodny tłumaczy najpopularniejsze związki frazeologiczne, z jakimi na co dzień spotykają się dzieci. Jak zwykle u tego pisarza, dydaktyzm jest przesłonięty poczuciem humoru, dzięki czemu jego opowiadania bawią w równym stopniu najmłodszych czytelników, jak i osoby dorosłe.

---------------

a to sama bym sobie przeczytala?
Grzegorz Kasdepke
Horror! czyli skąd się biorą dzieci

wydawca: Nasza Księgarnia
miejsce wydania: Warszawa
data wydania: 2010
nr wydania: I
ISBN: 978-83-10-11781-6
liczba stron: 64
kategoria: dla dzieci
ilustracje: Marcin Piwowarski
format: 165 x 215 mm
okładka: twarda
cena: 24.90 zł

Pani Miłka połknęła dziecko! I wcale się z tym nie kryje!

Na przedszkolaki pada blady strach. Kto będzie następny? Rezolutny Bodzio, Rozalka czy też Grześ? Na wszelki wypadek najlepiej ukryć się w toalecie... albo w szatni... albo w gabinecie pani dyrektor... A jeśli ona jest w zmowie z panią Miłką? Trzeba natychmiast zadzwonić na policję! Przedszkolaki przeżyją prawdziwy horror, zanim odkryją, skąd się biorą dzieci... Z satysfakcją przeczytałam tę książkę. Jest napisana sprawnie i dowcipnie. Problem narodzin omawia rzeczowo, prosto i zrozumiale. Bez nadmiaru informacji, ale też bez rumieńców zawstydzenia. Za to z wdziękiem i dużą dozą ciepła.
Tytułowy horror rozgrywa się w dziecięcej wyobraźni, za pożywkę mając wyrywkowe informacje, zastępujące rzetelną wiedzę. Myślę, że książka niesie ważne przesłanie i dla małych, i dla dużych czytelników. Nie tylko odnośnie do problemu narodzin, lecz także dziecięcych lęków. Gorąco polecam wszystkim rodzicom.
Image

Profil E-mail  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 46 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość