Passion: Miłego dnia wszystkim życzę!!! Martita: Witam wszystkich gości i zapraszam do rejestrowania się lub logowania :690: LadyW: !!!!!!!!! Hop Hop !!!!!!!!!! Ashram: WESOŁYCH ŚWIĄT !!! kwiatek12-28: avoid witaj na forum ;*

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 57 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna
  Widok do druku

Po co mężczyzna przy porodzie?
Autor Wiadomość
PostWysłany: 30 Sty 2010, 21:24 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB
Awatar użytkownika

Dołączenie: 29 Kwi 2008, 12:00
Miejscowość: z daleka ;)
Jeszcze w połowie lat 80 w polskich szpitalach położniczych ojciec nie miał możliwości uczestnictwa w narodzinach swojego dziecka. Noworodek i ojciec z reguły po raz pierwszy widzieli się w szpitalnej izbie przyjęć, gdy powiększona rodzina wracała do domu.
Relację z narodzin potomka, mężczyzna mógł usłyszeć dopiero z ust partnerki.

W ostatnich latach wiele się zmieniło.Powstały liczne organizacje propagujące godne warunki porodu i respektowanie najważniejszych potrzeb kobiety w ciąży i kobiety rodzącej. Podejście służby zdrowia dostosowało się do nowych oczekiwań młodych rodziców. Personel medyczny został poddany szkoleniom i zaczął w inny sposób myśleć o porodzie. Położnictwo stało się bardziej humanitarne.

Mężczyzna zdecydowany na uczestnictwo w porodzie dzisiaj nikogo już nie dziwi. Ojcowie mówią otwarcie o motywach swojej decyzji. Najczęściej spowodowane jest to chęcią niesienia pomocy rodzącej partnerce, a także potrzebą wczesnego poznania rodzącego się dziecka i nawiązania z nim kontaktu.

Psychologowie badający zagadnienie uczestnictwa ojca przy porodzie donoszą, że na wspólny poród częściej decydują się ojcowie opiekuńczy, cierpliwi i współczujący. Ponadto są to mężczyźni zadowoleni z własnego małżeństwa i mało stereotypowi. Dodatkowym i niezmiernie ważnym czynnikiem w podejmowaniu decyzji jest jej akceptacja przez żonę oraz inne znaczące osoby z najbliższego otoczenia mężczyzny.

Wielu mężczyzn podkreśla, że uczestnictwo w porodzie daje liczne korzyści. Chodzi przede wszystkim o ugruntowanie poczucia męskości, dowartościowanie oraz pogłębienie uczucia do żony i nawiązanie kontaktu z noworodkiem.

Obecność mężczyzny w czasie porodu zaspokaja również potrzeby rodzącej kobiety, między innymi: potrzebę bezpieczeństwa, czułości i zrozumienia. Zmniejsza jej lęk przed porodem. Rzadziej zachodzi potrzeba zastosowania u kobiety środków farmakologicznych bądź cesarskiego cięcia.

Uczestnictwo mężczyzny ma również znaczenie dla dziecka - naukowcy donoszą, że mężczyzna który uczestniczył w narodzinach dziecka, bardziej się do niego przywiązuje, jest bardziej zaangażowany i zainteresowany jego rozwojem oraz opieką nad nim.

Pomimo licznych korzyści, wynikających z uczestnictwa w porodzie, czasami mężczyźni doświadczają trudności w podjęciu tej decyzji.
Jest to w dużej mierze uzależnione od poziomu wiedzy na temat porodu, a także od przygotowania mężczyzny do podjęcia tego wyzwania.
Przy podejmowaniu ostatecznej decyzji, ważne jest, aby ojciec dziecka zrozumiał sens swojego uczestnictwa w porodzie. Decyzja ta nie może być podjęta "z przymusu" czy pod wpływem presji otoczenia. Nie powinna być również podyktowana ogólnie panującą modą. Mężczyzna musi mieć do swojej decyzji wewnętrzne i całkowite przekonanie. Nie oznacza to, że ojciec nie będzie miał obaw o powodzenie swojego zadania. Ważne jest, aby mężczyzna porozmawiał szczerze o swoich odczuciach z partnerką i odpowiedział sobie na pytanie: czy jestem gotów być prawdziwym wsparciem dla niej w tych trudnych chwilach? Czy jestem w stanie spełnić jej oczekiwania? Ważne jest także przemyślenie scenariusza porodu i rozważenie, w których momentach pomoc mężczyzny będzie najbardziej potrzebna oraz co będzie mógł zrobić dla swojej żony i rodzącego się dziecka w poszczególnych etapach porodu.

Daria Żarczyńska

Profil E-mail  

Re: Po co mężczyzna przy porodzie?
PostWysłany: 01 Lut 2010, 22:17 
Gaduła
Gaduła
Awatar użytkownika

Dołączenie: 01 Lip 2008, 21:45
Imię: Magdalena
Ninka a R. będzie przy porodzie?

Profil E-mail  

PostWysłany: 02 Lut 2010, 18:09 
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Dołączenie: 27 Kwi 2008, 13:39
Imię: Margaretka
Mój D. był przy obu porodach i nie wyobrażam sobie żeby go przy mnie nie było.

Profil E-mail  

PostWysłany: 02 Lut 2010, 19:19 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB

Dołączenie: 27 Kwi 2008, 14:18
Ja tez sobie nie wyobrazam aby go nie bylo...choc namawiac bym nie namawiala jak by nie chcial :? choc byloby mi przykro :/

Profil E-mail  

PostWysłany: 02 Lut 2010, 19:28 
Fanatyk
Fanatyk

Dołączenie: 23 Cze 2008, 20:58
Imię: Asia
a mojego nie było choć chciałam, ale on nie i nie nalegałam
smieje sie i mówie przy drugim bedziesz a on zde co :lol4:

Profil E-mail  

PostWysłany: 02 Lut 2010, 19:45 
Bywalec
Bywalec
Awatar użytkownika

Dołączenie: 25 Wrz 2009, 13:07
Ja bym tam nie chciała żeby moj facet byl przy mnie podczas porodu. Balabym się, że zostanie mu jakiś uraz czy cus.

Profil E-mail  

PostWysłany: 02 Lut 2010, 19:52 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Dołączenie: 27 Kwi 2008, 09:48
Miejscowość: R. Śl.
Imię: Magda
heh...wszystkie które nie rodziły boję się, że facet się będzie brzydził itd. a faceci chcą być przy porodzie, nawet nie wiecie jakie to dla nich przezycie ;)

http://rosaromaniuk.com/

Profil E-mail  

PostWysłany: 02 Lut 2010, 19:52 
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Dołączenie: 07 Maj 2008, 15:42
W sumie chciałabym żeby przy mnie był, żeby mnie wspierał. A z drugiej strony... nie wiem czy chciałabym żeby mnie widział w takim stanie :?
Gadaliśmy o tym i powiedział, że raczej nie będzie się na siłę pchał na salę :hahaha:

PostWysłany: 02 Lut 2010, 19:54 
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Dołączenie: 27 Kwi 2008, 09:48
Miejscowość: R. Śl.
Imię: Magda
Martita napisał(a):
nie wiem czy chciałabym żeby mnie widział w takim stanie :?

ale w jakim stanie ? toż to normalna sprawa ;) facet jest potrzebny w tym momencie kobiecie, a facetowi jest potrzebne to przeżycie :) każdy który był powie, że nie żałuje i poszedłby kolejny raz

http://rosaromaniuk.com/

Profil E-mail  

PostWysłany: 02 Lut 2010, 20:23 
Bywalec
Bywalec
Awatar użytkownika

Dołączenie: 25 Wrz 2009, 13:07
Ja znam mojego Ł. i wiem, że zamiast skupić się na rodzeniu , martwiłabym się co z nim bo by go napewno wynosili :D

Profil E-mail  

PostWysłany: 02 Lut 2010, 21:26 
Uzależniony od NB
Uzależniony od NB

Dołączenie: 12 Wrz 2009, 22:11
z wielu rozmów z moimi koleżankami które już "to" mają za sobą wiem że mężczyzna jest w tym czasie potrzebny kobiecie
i ja jak kiedyś będę w ciąży to bardzo bym chciała aby mój mężczyzna był przy mnie przy porodzie opiekował się mną trzymał za rękę itp.
co do tego że kobiety boją się że się zniechęci po tym do nich - to przecież nikt nie każe mu "tam" zaglądać on ma być przy kobiecie a nie między nogami

Profil E-mail  

PostWysłany: 02 Lut 2010, 21:47 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB

Martita napisał(a):
W sumie chciałabym żeby przy mnie był, żeby mnie wspierał. A z drugiej strony... nie wiem czy chciałabym żeby mnie widział w takim stanie :?
Gadaliśmy o tym i powiedział, że raczej nie będzie się na siłę pchał na salę :hahaha:

Wlasnie w jakim stanie???moim zdaniem milosc sie wzmacnia :zakochany: niech patrzy jak musisz cierpiec aby urodzic :P
Ja za pierwszym razem sie troche wstydzilam na poczatku,ale potem to pal licho zas przy drugim razie mialam to gleboko w du.... :lol4: nawet kazalam sobie fote zrobic jak wyglada moja muszelka zaraz po porodzie i mam nawet foty jak Kevinek wylazil :) i tak z ciekowosci DLA MNIE :D

Profil E-mail  

PostWysłany: 02 Lut 2010, 21:52 
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Dołączenie: 07 Maj 2008, 15:42
smerfetkahh napisał(a):
Ja za pierwszym razem sie troche wstydzilam na poczatku

No chyba bym się najbardziej wstydziła. Fakt że nie musi zaglądać...

PostWysłany: 02 Lut 2010, 21:55 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB

Ja to mialam panike przy Mikusiu :mrgreen1: ciagle ylko gadalam aby tam nie zagladal itp...ale jak juz parlam to trzymal mnie za stope wiec mimo woli widzial jak wychodzil,ale wtedy o tym nie myslisz.
I to nic nie zmienilo miedzy nami,ale oczywiscie slyszalam przypadki,ze facet sie potem brzydzil(ale to jakis palant) po drugie mozna to uzgodnic dlaczego nasz partner nie chce byc przy porodzie.

Profil E-mail  

PostWysłany: 02 Lut 2010, 22:06 
Uzależniony od NB
Uzależniony od NB

Dołączenie: 12 Wrz 2009, 22:11
smerfetkahh napisał(a):
nawet kazalam sobie fote zrobic jak wyglada moja muszelka zaraz po porodzie i mam nawet foty jak Kevinek wylazil :) i tak z ciekowosci DLA MNIE :D
dobra jesteś :D

Profil E-mail  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 57 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości