Passion: Miłego dnia wszystkim życzę!!! Martita: Witam wszystkich gości i zapraszam do rejestrowania się lub logowania :690: LadyW: !!!!!!!!! Hop Hop !!!!!!!!!! Ashram: WESOŁYCH ŚWIĄT !!! kwiatek12-28: avoid witaj na forum ;*

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 20 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
  Widok do druku

Re: okulary do pracy przy komputerze
Autor Wiadomość
PostWysłany: 28 Gru 2011, 18:52 
Nowy na forum
Nowy na forum

Dołączenie: 04 Lis 2011, 15:17
Imię: Maja
A dlaczego o mniejszych dioptriach? Co do fotochromów, to podobno są też takie, które reagują na światło widzialne, tzn. że nie tylko pod wpływem promieni UV

---------------

Znalazłam w necie, takie soczewki nazywają się Drivewear :)

Profil E-mail  

PostWysłany: 23 Sty 2012, 11:03 
Nowy na forum
Nowy na forum

Dołączenie: 23 Sty 2012, 10:44
Miejscowość: Chełm Śląski
Imię: Anna
Ostrzeżenia: 1
Ja mam okulary z powłoką ochronną, żeby chroniły przed refleksami. Mam jedne do wszystkiego, pierwsze słyszę, aby stosowało się okulary z pomniejszoną liczbą dioptrii.

Profil E-mail  

PostWysłany: 23 Sty 2012, 19:29 
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Dołączenie: 07 Maj 2008, 15:42
Tu sprawa wygląda różnie. Jedni dostają takie jak wada, inni słabsze.
Słyszałam też opinię, że dopóki wzrok się rozwija to powinny byś słabsze, żeby nie przyzwyczajać oczu.
Ja za każdym razem gdy kupowałam okulary i miałam robione badanie, to miałam przypisywane słabsze szkła. Jednak wyczytałam, że to może nam szkodzić. :?
Trochę długi artykuł, ale warto przeczytać, zwłaszcza gdy ktoś się wybiera do okulisty.
Ciekawe czy okuliści znają wyników tych badań, bo wychodzi na to, że każdy ma inną teorię na ten temat:
Cytuj:
za słabe okulary mogą nasilać krótkowzroczność

Warszawa (PAP) - Powszechnie stosowana metoda niepełnej korekcji wady wzroku u krótkowidzów może pogarszać wzrok, a nawet zwiększa ryzyko ślepoty - o najnowszych wynikach badaczy brytyjskich donosi tygodnik "New Scientist".

U osób z krótkowzrocznością promienie świetlne odbite od odległych obiektów są ogniskowane przed siatkówką, zamiast bezpośrednio na siatkówce, a powstający obraz ulega rozmyciu. Przyczyną może być zbyt długa oś gałki ocznej lub zbyt wypukła soczewka.

Okulary z wklęsłymi soczewkami mogą w pełni korygować tę wadę i "cofnąć" punkt ogniskujący z powrotem na siatkówkę. Jednak gdy krótkowidz w okularach dobranych zgodnie z wadą patrzy na bliskie obiekty, ogniskowa może przesuwać się z kolei poza siatkówkę. Badacze przez lata sądzili, że gdy oko próbuje dostroić punkt ogniskujący do bliskich obiektów, oś gałki ocznej wydłuża się.

Zjawisko to nie tylko sprzyja powiększeniu wady wzroku, ale też zwiększa ryzyko wystąpienia wielu niebezpiecznych schorzeń oczu, jak jaskra, retinopatia czy odklejenie siatkówki, które mogą prowadzić do ślepoty.

Opierając się na tych poglądach, okuliści zaczęli zapisywać krótkowidzom okulary, które nie w pełni korygują wadę wzroku, tzn. są słabsze niż faktyczna wada. Dzięki temu, promienie odbite od dalekich obiektów, ogniskują się tuż przed, a nie dokładnie na siatkówce. Ta praktyka miałaby zmniejszyć ryzyko wydłużania gałki ocznej.

Naukowcy z Polytechnik University w Cambridge w Anglii razem z zespołem z Narodowego Uniwersytetu Malezji w Kuala Lumpur prowadzili badania w grupie 94 malezyjskich dzieci z krótkowzrocznością. Połowie grupy badacze zapisywali okulary słabsze, a drugiej połowie okulary o mocy identycznej jak wada wzroku.

Co 6 miesięcy mierzyli długość osi gałki ocznej małych pacjentów z wykorzystaniem ultradźwięków. Spodziewali się, że potwierdzą się korzyści stosowania niepełnej korekcji.

Okazało się jednak, że oś gałki wydłużała się szybciej u dzieci z niepełną korekcją. Zaobserwowano też, że u dzieci z tej grupy wada wzroku postępowała szybciej. Po dokonaniu tego zaskakującego odkrycia naukowcy natychmiast przerwali swoje doświadczenie.

Jak tłumaczy O'Leary, oko 'nie wie', czy ogniskowa jest przed czy za siatkówką, ale gdy obraz jest rozmyty, gałka oczna po prostu się wydłuża. Oznacza to, że lepiej jest prawidłowo korygować wadę wzroku, niż stosować zbyt słabą korekcję. Jednak nienoszenie okularów może być dużo gorsze niż noszenie okularów za słabych.

Badacz sądzi, że niepełna korekcja wady wzroku jest niekorzystna również dla dorosłych, choć postępy wady mogą być mniej widoczne. Jak podkreśla, z najnowszych wyników można wnioskować, że wiele pokoleń ludzi na całym świecie może mieć słabszy wzrok w związku z popularnością metody niepełnej korekcji.

Mimo że część naukowców domaga się potwierdzenia wyników zespołu O'Leary'ego, to niektórzy okuliści oceniają je jako kluczowe i najsilniejsze dowody, które pomogą obalić dotychczasową zasadę niepełnej korekcji i lepiej leczyć krótkowzroczność u dzieci.

O'Leary ubolewa jednak, że pełna korekcja wady u krótkowidzów jest obecnie zupełnie niemodna. Badacz musiał sięgnąć do literatury z 1938 roku, by znaleźć opinię popierającą skuteczność tej metody.

artykuł pochodzi z vortalu medycznego zdrowie.med.pl
oryginalny tekst New Scientist

PostWysłany: 24 Sty 2012, 21:38 
Nowy na forum
Nowy na forum

Dołączenie: 11 Sie 2011, 15:35
Imię: Basia
Ostrzeżenia: 1
Mikela napisał(a):
A dlaczego o mniejszych dioptriach? Co do fotochromów, to podobno są też takie, które reagują na światło widzialne, tzn. że nie tylko pod wpływem promieni UV

---------------

Znalazłam w necie, takie soczewki nazywają się Drivewear :)

Dlatego ze komputer masz ok 30-50 cm od oka czyli patrzysz na mala odleglosc niz normalnie chodzac po domu, ulicy, pracy, szkole.
Poza tym inaczej ustawia sie zbieznosc w szkalch poniewaz praktycznie patrzysz w jeden punkt

Ja mam wade wzroku duza i do kompa mam okulary o drioptie slabsze niz te ktore uzywam do chodzenia... W tych "komputerowych jak chodz epo mieszkaniu to mam wrecz wrazenie ze jakby mi sie troszke w glowie kreci - szadze ze wlasnei daltego ze zbieznosc szkiel jest inaczej ustawiona

Profil E-mail  

PostWysłany: 06 Lut 2012, 15:36 
Nowy na forum
Nowy na forum

Dołączenie: 04 Lis 2011, 15:17
Imię: Maja
Ale czy nie jest tak, że okulary korygują wadę wzroku w ogóle, a nie przy patrzeniu na określone odległości? Za wyjątkiem oczywiście dalekowzroczności, czy prezbiopii - wtedy kłopoty są przy patrzeniu na niewielkie odległości. Normalnie jest tak, że oko przystosowuje się do tego czy patrzymy w dal czy blisko....

Profil E-mail  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 20 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości