Passion: Miłego dnia wszystkim życzę!!! Martita: Witam wszystkich gości i zapraszam do rejestrowania się lub logowania :690: LadyW: !!!!!!!!! Hop Hop !!!!!!!!!! Ashram: WESOŁYCH ŚWIĄT !!! kwiatek12-28: avoid witaj na forum ;*

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 61 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następna
  Widok do druku

Pytanie o język obcy.
Autor Wiadomość
PostWysłany: 26 Maj 2010, 21:22 
Początkujący
Początkujący
Awatar użytkownika

Dołączenie: 02 Paź 2009, 10:30
Nie wiedziałam, w którym dziale umieścić to pytanie. Bo dotyczy już własnie dziecka trzyletniego.
Dziewczyny, zastanawiałyście się nad nauką dziecka języka obcego właśnie w tym wieku? Podobno w tym wieku dziecko najszybciej i najlepiej "łapie" język obcy :)
I który język najlepszy? Angielski - najbardziej powszechny, czy może jakiś inny? I jakie sposoby byłyby najlepsze, żeby dziecko nie zniechęcić?

Profil E-mail  

Re: Pytanie o język obcy.
PostWysłany: 26 Maj 2010, 21:37 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB
Awatar użytkownika

Dołączenie: 28 Kwi 2008, 20:41
Miejscowość: Warszawa
Imię: Olga
Dziecko trzyletnie ma rzeczywiście bardzo chłonny umysł i można już je czegoś skutecznie nauczyć. To może być dobra pora na rozpoczęcie nauki języka obcego, jeśli spełni się kilka warunków ;)
Po pierwsze metoda - dla takiego dziecka ważna jest już sama osoba uczącego, dziecko musi go polubić, nie bać się. Teraz wiele szkół oferuje naukę dla bardzo małych dzieci, np. metodą Helen Doron. Celem takiej nauki jest przede wszystkim to, aby dziecko kojarzyło naukę języka z przyjemnością, czyli uczy się poprzez piosenki, zabawę, dużo kolorowych gadżetów :)
Po drugie, nie mozna od dziecka dużo wymagać - takie dziecko sporo "notuje" w swoim umyśle, ale nie będzie bardzo prędko produkować języka, czyli np. mówić w nim. Za to z pewnością te pokłady wiedzy uaktywnią się w swoim czasie ;)

Przepraszam za tego przydługiego posta, ale trafiłaś w moją dziedzinę :mrgreen1:

Profil E-mail  

PostWysłany: 26 Maj 2010, 21:39 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB

Dołączenie: 27 Kwi 2008, 14:18
My mieszkamy w Niemczech dlatego moj maly mowi juz w dwoch jezykach a w szkole bedzie mial jeszcze angielski i do wyboru francuski lub hiszpanski.

Acha no i slaski :lol4:

Profil E-mail  

PostWysłany: 27 Maj 2010, 00:40 
Początkujący
Początkujący
Awatar użytkownika

Dołączenie: 02 Paź 2009, 12:44
Mojej znajomej synek chodził do polsko-amerykańskiego przedszkola - tam uczył się w zasadzie mówić jednocześnie po polsku i po angielsku. Był czas (gdy zaczynał mówić) gdy na prośbę o nazwanie części twarzy mówił:
- czoło
- eyes
- nos
- uszy
- mouth

Więc uczenie w takim wieku szybko daje rezultaty :)
Widziałam takie książeczki do nauki dzieciaczków: Angielski z Maksem 3+ - pełno obrazków naklejek itp - czyli uczenie przez zabawę. :)

Profil E-mail  

PostWysłany: 27 Maj 2010, 01:28 
Początkujący
Początkujący
Awatar użytkownika

Dołączenie: 02 Paź 2009, 10:30
No właśnie, a to nie jest problem, że tak miesza języki?

Profil E-mail  

PostWysłany: 27 Maj 2010, 06:22 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB

aja napisał(a):

A czemu ma byc problem? moj synek dopoki nie mowi tak doskonale to nie umie powiedziec babcia wiec mowi Oma,bo mu latwiej i tak sobie wybiera :690: ale rozumie oba jezyki.
Uwazam,ze jezyki sa teraz potrzebne w doroslym zyciu i najlepiej jak ktos ma taka mozliwosc uczyc dziecko od malego :)

Profil E-mail  

PostWysłany: 27 Maj 2010, 09:19 
Guru
Guru
Awatar użytkownika

Dołączenie: 17 Paź 2009, 18:32
Moim zdaniem to jest bardzo dobre jeżeli dziecko uczy się dwóch języków od urodzenia!
Dużo łatwiej mu jest je przyswoić i umie oba bardzo dobrze bo ma je na codzień :clap:

04.07.09 Mundek zamieszkał z nami :23_20_03_1:

Profil E-mail  

PostWysłany: 27 Maj 2010, 09:52 
Początkujący
Początkujący
Awatar użytkownika

Dołączenie: 02 Paź 2009, 12:44
aja napisał(a):

Żaden. Bo mieszał tylko na początku. :) Potem już wiedział który jest który :)

Profil E-mail  

PostWysłany: 27 Maj 2010, 11:30 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB
Awatar użytkownika

Dołączenie: 22 Cze 2009, 19:26
Miejscowość: slask
moja Julia zaczela edukacje angielskiego w przedszkolu w wieku 3 lat czy cos umie nie wiem bo na codzien nic z nij wydusic nie moge bo sie wstydzi ale widzialam w wykonaniu calej grupy przedszkolnej przedstawienie czerwony kapturek :651: swietnie gadaly te dzieciaki wiec cos umieja jezyka ucza sie na zasadzie zabawy

i jak juz Nympha pisala sporo zalezy od nauczyciela bo obie moje dziewczyny w przedszkolu mialy te sama pania i lubily angioelski a na dzien dzisiejszy starsza go nienawidzi bo ma jak to mowi "glupia" pani :niewiem: i z wielkim oporem sie uczy tego jezyka i ciezko ja zmotywowac

Profil E-mail  

PostWysłany: 27 Maj 2010, 12:59 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB
Awatar użytkownika

Dołączenie: 28 Kwi 2008, 20:41
Miejscowość: Warszawa
Imię: Olga
aja napisał(a):

Tak jak dziewczyny napisały, to nie jest problem ;) Z czasem to wszystko samo się w umyśle poukłada :)

Profil E-mail  

PostWysłany: 27 Maj 2010, 21:04 
Nowy na forum
Nowy na forum

Dołączenie: 12 Maj 2010, 11:53
Imię: Agnieszka
Nikola często nieświadomie miesza wyrazy, świadczy to podobno o łatwej przyswajalności języka obcego, której już dorośli nie posiadają.

Profil E-mail  

PostWysłany: 28 Maj 2010, 00:02 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB
Awatar użytkownika

Dołączenie: 29 Kwi 2008, 12:00
Miejscowość: z daleka ;)
Nympha napisał(a):
aja napisał(a):

Tak jak dziewczyny napisały, to nie jest problem Z czasem to wszystko samo się w umyśle poukłada

hehe u nas Niki na poczatku zaczynala mowic po ang. a konczyla po polsku i uwazala ze jest wszystko ok ja rozumialam co ona mowi ale reszta miala problem! :lol4:

Teraz jestinaczej ona uwaza ze jezli cos juz powie po ang. to juz nie musi powtarzac po polsku :roll:
NO i tak jakby wolala teraz mowic po ang niz po polsku :ahh: mam nadzieje ze jej to przejdzie :690: i bedzie dobrze wladala i w mowie i w pismie w obujezykach :690:

ale uwazam ze im wczesniej tym lepiej i wiecejw glowie zostanie :690:

wlanczaj dziecku bajki po ang. bez lektora
albo jezeli masz dostep to pare godzin dziennie ( Nikola do przedszkola chodzila na 4h i tylko tam slyszala jak dzieci i nauczycielki mowia po ang. no i bajki w tv) w polroku juz mowila po ang jestem w szoku ze tak szybko to zalapala :690:

Profil E-mail  

PostWysłany: 28 Maj 2010, 09:38 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB

No ja tez sie boje,zeby chlopaki chcieli rozmawiac po polsku...szwagierki corka od kiedy poszla do I klasy nie umie po polsku :651: taka gada,ze masakra :651: woli po niemiecku.
Druga corka zas urodzila sie w PL i nie ma z nia problemu.

Profil E-mail  

PostWysłany: 28 Maj 2010, 21:01 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB
Awatar użytkownika

Dołączenie: 29 Kwi 2008, 12:00
Miejscowość: z daleka ;)
aaaa tu w US jest jeszcze bardzo modne zatrudnianie nianiek do dziecka hiszpansko albo niemiecko rozmawiajace i amerykanki bardzo sie ciesza gdy nianiamowi do dziacka w "swoim" jezyku zeby wlasnie osluchalo sie z jezykiem od malego

Profil E-mail  

PostWysłany: 28 Maj 2010, 22:07 
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Dołączenie: 07 Maj 2008, 15:42
Ninka napisał(a):
aaaa tu w US jest jeszcze bardzo modne zatrudnianie nianiek do dziecka hiszpansko albo niemiecko rozmawiajace i amerykanki bardzo sie ciesza gdy nianiamowi do dziacka w "swoim" jezyku zeby wlasnie osluchalo sie z jezykiem od malego

Właśnie ja w TV słyszałam, to jakiś aktor mówił, że zatrudnił Niemkę jako niańkę i młody się szybko nauczył języka :8

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 61 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości