Passion: Miłego dnia wszystkim życzę!!! Martita: Witam wszystkich gości i zapraszam do rejestrowania się lub logowania :690: LadyW: !!!!!!!!! Hop Hop !!!!!!!!!! Ashram: WESOŁYCH ŚWIĄT !!! kwiatek12-28: avoid witaj na forum ;*

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 565 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 38  Następna
  Widok do druku

Roślinki..gadać do nich, czy nie gadać.. ;)
Autor Wiadomość
PostWysłany: 02 Maj 2008, 21:00 
Bywalec
Bywalec

Dołączenie: 30 Kwi 2008, 21:28
Co hodujecie?
Lubicie żywe roślinki czy może te sztuczne??;)
Ja hoduję tylko kaktusy..mój ulubieniec nazywa się Grisha :064: :P Zaprezentuję go później a na dzień dzisiejszy mam pytanie czy któraś z Was hoduje może muchołówkę?? Mam ochotę na takie żyjątko ale nie wiem czy dam radę.. :065:

PostWysłany: 02 Maj 2008, 21:02 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB

Dołączenie: 27 Kwi 2008, 14:18
Cos tam choduje,ale gadam do nich o mnie sie wydaje,ze lepiej rosna bez jaj :D a jak poleje im drinka to spiewaja

Profil E-mail  

PostWysłany: 03 Maj 2008, 01:52 
Fanatyk
Fanatyk
Awatar użytkownika

Dołączenie: 28 Kwi 2008, 18:05
Miejscowość: Zadupie city
Ate jesli chodzi o roslinki miesozerne to moge ci podac linka do sklepu internetowego gdzie bedziesz mogła sobie wybrac dorosłą, nasionka no i co najwazniejsze masa info + fotka kazdego dostepnego gat jaki maja ( maaasa tego :P ) co do trudnosci to te roslinki maja specyficzne warunki ale jakies strasznie trudne nie sa :P ja choruje na dzbanecznika i muchołówke :P ale jest taki wybór ze sie zdecydowac nie mogę :P pozatym brak kasy troszke mnie ograniczył :P

ja aktualnie choduje głównie bromelie wszelkiego kalibru :) zakochałam sie w nich :) mam w domu 5 i jak tylko kasiorka jakas mi sie dostanie mam zamiar kolekcje powiekszyc :) kiedys fotki wkleje :) poza nimi mam jeszcze storczyka ( kupiłam mamie...a potem sobie :P bo mi sie spodobał :P ) 2 kaktusy, marantę, trzykrotkę i kilka róznistych odnózek :)

Profil E-mail  

PostWysłany: 04 Maj 2008, 21:25 
Ekspert
Ekspert
Awatar użytkownika

Dołączenie: 30 Kwi 2008, 20:32
Miejscowość: M...
Imię: Monika

ja nie mam jakiś kolekcji kwiatków a ten ostatnio praytargał mój chłopina i rozczula się nad nim :zakochany4: zobaczymy jak długo,ja sobie do moich gadam tak samo jak do kota i królika :lol4:

Profil E-mail  

PostWysłany: 05 Maj 2008, 17:43 
Fanatyk
Fanatyk
Awatar użytkownika

:/ musisz sie zaopatrzyc w nozyce i specjalny drucik jezeli to drzewko ma wygladac jak bonsai.... widac ze na poczatku ktos o nie dbał bo, ale potem musiało baaardzo długo stac w jakims sklepie czy gdzies i nikt sie nim nie zajmował...troszku zdziczało... no ale nie ma takiego drzewka którego zbonsaiować by sie nie dało ;)
ma za duzo gałązek to po 1, po 2 gałązki nie rosna w zadnym porzadku...połowe nalezałoby usunac i zostawic tylko kilka które z czasem planujemy pogrubic... zostawione gałązki nalezy wzmocnic drucikiem zeby rosły w odpowiednich kierunkach... ta cienka wyrastajaca z boku bym wygięła delikatnie na poczatek...a ta grubą góre "uszkodziła"" w odpowiedni sposób :P bonsai to cos dla zapalenców :) potrzebuja duuzo czasu i uwagi :) ale potem staja sie naprawde piekne :)

w tym momencie drzewko ma styl "formalny pionowy"...i nie jest w dobrym stanie...ja bym je tak z deczka przekabaciła na styl "nieformalny pionowy"...lub na styl "targany wiatrem"

Profil E-mail  

PostWysłany: 05 Maj 2008, 17:47 
Ekspert
Ekspert
Awatar użytkownika

Madae, ło matko to ja tego krzaka wyślę do ciebie jak ty się tak znasz hihi
M. jest dobry słomiany zapał ma :lol4: tak było też z tym krzakiem co muchy łapie :zesmiechu:

Profil E-mail  

PostWysłany: 05 Maj 2008, 17:50 
Fanatyk
Fanatyk
Awatar użytkownika

jakby co mogę pomóc w jego kształtowaniu tutaj :) znam sie troche bo miałam kilka :) ale potem oddałam kolezance ktora naprawde jest zapalona bonsaimanką :P
drzewko faktycznie teraz krzaka przypomina bardziej :P
ale stracone nie jest :)na "targane wiatrem" byłoby je najłatwiej przerobic :) jakby co to krok po kroczku moge wyjasnic jak :) ale najpierw sami zdecydowac musicie czy bedziecie mu poswiecac troche uwagi wiecej :P czy dacie se spokój :P

Profil E-mail  

PostWysłany: 05 Maj 2008, 17:57 
Ekspert
Ekspert
Awatar użytkownika

muszę się M. zapytać bo to jego jak mu przychlastam gałązki to mi później :wleb: ale dzięki ...podoba mi sie ten krzaczor jego ale faktycznie jakiś taki "bez jaj"

Profil E-mail  

PostWysłany: 06 Maj 2008, 12:47 
Nowy na forum
Nowy na forum

Dołączenie: 05 Maj 2008, 08:11
Madae napisał/a:
:/ musisz sie zaopatrzyc w nozyce i specjalny drucik ...................

to co mam poucinac co by bylo targane wiatrem ?? moze na molo je wyniose i bedzie je tam wiatr targał .. sesese

mam poobcinac te nowe galezie ??

Profil E-mail  

PostWysłany: 06 Maj 2008, 18:06 
Super Użytkownik
Super Użytkownik
Awatar użytkownika

Dołączenie: 28 Kwi 2008, 17:33
hmmmm :roll: Monia77 Prosto to twój mąż cy co ?? :P

Profil E-mail  

PostWysłany: 06 Maj 2008, 21:16 
Fanatyk
Fanatyk
Awatar użytkownika

Więc może zaczniemy od podstaw :D
Bonsai dzielimy na ogrodowe i domowe :) Twoje na 100% jest domowe :) żauje ale nie jestem pewna co do rodzaju roslinki z jakiej jest ( miało być) zrobione :) ma prawdopodobnie ok 4 lata..moze wiecej :) Niezależnie od rodzaju roslinki z ktorej jest takie drzewko formowane to jako roslinka ktora człowiek na siłe formuje ma specyficzne wymagania

Temperatura tu to zalezy od rodzaju roslinki :P ale najczesciej taka pokojowa jest najodpowiedniejsza :) czyli ok 20-25 stopni ( jak tą Twoją roslinkę rozkminie ( co to ) to podam bardziej dokładnie :P

Światło to jest jeden z najwazniejszych tajnikow powodzenia przy zajmowaniu sie takim drzewkiem :) wiekszosc gatunkow wymaga jasno oswietlonego miejsca, ale z dala od bezposredniego nasłonecznienia ( parapety odpadają :P ) a wszystkie trzeba chronic przed ostrym słońcem lata

Woda druga najwazniejsza dla jego wzrostu rzecz :) podloze musi byc stale wilgotne :) ale nie mokre :) trzeba je codziennie podlewac najlepiej deszczówka albo kranówą :P ale tu uwaga..woda nie moze byc zimna :) musi byc letnia
zalecany sposób podlewania jest taki jak u storczyków czyli zanurzanie donicy w wiekszym pojemniku wypenionym woda..przez dziurki od spodu roslina sama zaciągnie tyle wody ile bedzie potrzebowała ( przez godzinkę) lub polewanie podłoza ale przez drobne sitko :P ( czego to sie nie wydziwi co :P )

Wilgotnosc powietrza chyba najwazniejsze :P Twoja roslinka ma listki w kiepskim stanie co prawdopodobnie jest wywoane własnie nieodpowiednim podlewaniem i zbyt suchym powietrzem
doniczka z Bonsai powinna byc ustawiona na podstawce w ktorej powinien byc zwirek i woda :) jako ze doniczka bedzie stała na zwirku to roslinka nie bedzie pobierała stale wody z tacy a woda ta parujac zapewni wilgotnosc powietrza w okolicy roslinki :) ponadto powinno sie drzewko co jakis czas pryskac :)

Przesadzanie wiosną co 2 lata, u roslin formowanych ( czyli Twojej) usunąc czesc podłoza i odciąc 1/3 korzeni. Sadzic w ten sam pojemnik ( doniczkę) dajac swierze podłoze

Bonsai domowe mozna zrobic samemu z prawie kazdej rosliny..bedzie ono napewno duzo ładniejsze niz takie kupne poniewaz bedzie stale pielegnowane i poprawiane a nie jak w przypadku produkcji masowych w szkółkach :P

to tyle na temat pielęgnacji drzewka :) pozniej jeszcze napisze jak je kształtowac i za pomocą czego :P Twoje na razie musi odzyc :) bo jak zaczniemy je teraz kształtowac to moze obumrzec....

zapodam Ci jeszcze Style bonsai :) jak wczesniej pisałam Twoje jest narazie Nieformalne pionowe a bedziemy chcieli zrobic z niego Targane wiatrem z elementami martwego drzewa :P ale o tym to juz duuuzo pozniej :P a teraz style

te w kółeczku to takie jakie bedziemy starali sie zrobic z tego Twojego :) a te tuz nad nim to takie jakie jest (heheh a przynajmniej miało być z założenia)
na razie nic nie obcinaj :) trzeba je troszke ozywic zeby całkiem nie padło :P ogolnie to jakby w lepszym stanie było to moznaby je przesadzic i z korzonkami zrobic porzadek bo az wystaja z tego co widze ( chyba ze to jest torf :P ) ale to za rok dopiero bo teraz za słabe jest drzewko...sugerowałabym raz w tyg podlac je jakims nawozem.... no i zwiekszyc wilgotnosc powietrza oraz gleby ogolnie
drzewko ma jeszcze szanse byc naprawde sliczne :) szczególnie obiecujaco wygląda ta boczna gałązka :) z pnia głównego juz raczej nic nie bedzie :P jest gruby i nieładny ..w odpowiednim czasie pozbedziemy sie go :619: :622: a pien gówny zrobimy wlasnie z tej bocznej gałązki :)

Profil E-mail  

PostWysłany: 06 Maj 2008, 21:26 
Ekspert
Ekspert
Awatar użytkownika

Madae, :shock: łomatko a ten mi tu każe to czytać bo on se leży no chyba oszalał :mrgreen: w gardle by mi zaschło :mrgreen:

Profil E-mail  

PostWysłany: 06 Maj 2008, 21:30 
Fanatyk
Fanatyk
Awatar użytkownika

hehehehe to sa wiadomosci podstawowe + moje doswiadczenia i pomysł na ozywienie i upiększenie waszego Bonsaia :P na razie trza je troszku ozywic a potem zaczniemy kombinowac z nim :) wtedy dopiero bedzie czytania :P

Profil E-mail  

PostWysłany: 15 Maj 2008, 19:08 
Super Użytkownik
Super Użytkownik
Awatar użytkownika

Dołączenie: 28 Kwi 2008, 17:33
kupiłam dzisiaj za 2,5 funcioka :P kwiotka o nazwie Ludisia Discolar storczykowaty taki, fajny.. mam nadzieję, ze go nie zmarnuję ; -)

Profil E-mail  

PostWysłany: 15 Maj 2008, 19:24 
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Dołączenie: 27 Kwi 2008, 13:39
Imię: Margaretka
Vi, fotke prosimy kwiotuszka! :))

Profil E-mail  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 565 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 38  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości