Passion: Miłego dnia wszystkim życzę!!! Martita: Witam wszystkich gości i zapraszam do rejestrowania się lub logowania :690: LadyW: !!!!!!!!! Hop Hop !!!!!!!!!! Ashram: WESOŁYCH ŚWIĄT !!! kwiatek12-28: avoid witaj na forum ;*

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
  Widok do druku

Trudne pytania naszych pociech
Autor Wiadomość
PostWysłany: 30 Sty 2010, 11:26 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB
Awatar użytkownika

Dołączenie: 22 Cze 2009, 19:26
Miejscowość: slask
temat zalozylam dlatego ze u nas zaczynaja sie pytania typu co to jest seks?? czemu panie maja piersi
teraz takie glupie ale przy okazji cieczki psa zostalam zastrzelona pytaniem czy ludzie tez tak maja ?? ktora strona wychodzi dziecko itd.
Powiedzcie waszym zdanie w jaki sposob powinno sie z dzieciakami o tym rozmawiac ,bo przeciez zadnej z nas to nie ominie :roll:

Profil E-mail  

Re: Trudne pytania naszych pociech
PostWysłany: 30 Sty 2010, 15:01 
Bywalec
Bywalec
Awatar użytkownika

Dołączenie: 14 Wrz 2009, 18:06
Miejscowość: Kraków
Imię: Asia
kiedyś słyszałam jak dziecko pytało w tramwaju matkę bez przerwy a t dlaczego tramwaj jedzie i dlaczego słońce świeci. dzieci to mają pytania

ale te to jeszcze a jak odpowiedzieć na te co napisala Anna Luiza

PostWysłany: 30 Sty 2010, 17:15 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB
Awatar użytkownika

otoz to te pytania sa trudne i tak sie zastanawiam na ile "tak malym "dziecia mozna mowic prawde
jak kiedys padlo pytanie po co mi podpaski to szybko zmienialam temat a potem zalowalam ze nie wspomnialam ani slowem do czego sluza :/
z jedej strony trudne rozmowy a z drugiej niechce zeby dziewczyny taka wiedze ze szkoly przyniosly :roll:
bo mnie np ostatnio Julka zabila tekstem ze faceci klejnoty :651: odemnie tego nie wie

Profil E-mail  

PostWysłany: 30 Sty 2010, 21:17 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB
Awatar użytkownika

Dołączenie: 29 Kwi 2008, 12:00
Miejscowość: z daleka ;)
anna luiza hmm wszystko zalezy od wieku na pytanie
anna luiza napisał(a):
ktora strona wychodzi dziecko itd.

powiedzialam Niki ze bede musiala jechac do szpitala i pan doktor wyjmie wiec wtedy Niki spytala sie czy bede miala operacje wiec odpowiedzialam ze tez takmoze byc narazie jej to wystarczylo bo o wiecej sie nie pytala zobaczymy na jak dlugo

Profil E-mail  

PostWysłany: 30 Sty 2010, 22:31 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB

Dołączenie: 27 Kwi 2008, 14:18
Jejku ja az sie boje takich pytan :hahaha:

anna luiza nam mam kupowala takie specjalne ksiazki gdzie bylo tak fajnie wszystko opisane :) i zawsze rozmawiala z nami otwarcie nic nie ukrywala..my szybko wszystko wiedzielismy :P :P

Profil E-mail  

PostWysłany: 31 Sty 2010, 13:08 
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Dołączenie: 27 Kwi 2008, 13:39
Imię: Margaretka
anna luiza napisał(a):
jak kiedys padlo pytanie po co mi podpaski to szybko zmienialam temat
Nigdy nie zapomnę jak mój brat spytał moją mamę co to. A moja mama powiedziała że opatrunki. On tak patrzy na te podpaski i mówi:Po byku te opatrunki. :lol4: :lol4: :lol4: Do dziś wspominamy to i aż płaczemy ze śmiechu.

My staramy odpowiadać na wszystkie pytania dzieci.Jak dzieci są młodsze to trzeba trochę fantazjować ale im starsze tym to jest łatwiejsze. Śmiejemy się jak nieraz Natalia coś powie i jak ją pytamy skąd wie to mówi że brat jej powiedział.

Profil E-mail  

PostWysłany: 31 Sty 2010, 15:58 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB
Awatar użytkownika

Passion napisał(a):
jak ją pytamy skąd wie to mówi że brat jej powiedział.

u nas centrum informacji to takie dwie blizniaczki od Niki z klasy ale skad te wiedze biora to nie mam pojecia :ahh: a ja potem wszystko tlumacze zeby prawde znaly :>

Profil E-mail  

PostWysłany: 31 Sty 2010, 19:40 
Maniak postów
Maniak postów
Awatar użytkownika

Dołączenie: 26 Paź 2009, 14:40
Imię: Ulka
Passion napisał(a):
anna luiza napisał(a):
jak kiedys padlo pytanie po co mi podpaski to szybko zmienialam temat
Nigdy nie zapomnę jak mój brat spytał moją mamę co to.

i mnie nie ominęło to pytanie, do tego syn mi je zadał :P

trzymam podpaski w wc na półce, mój starszy syn umiał juz czytać, więc przeczytał na opakowaniu nazwę, wyszedł z wc i pyta: '' mama, a tak właściwie, to do czego służą podpaski?'', zrobiłam taka minę :651: i też odpowiedziałam, że robi się nimi opatrunki :>
nie wiem, może dziewczynce łatwiej by mi było wytłumaczyć, a chłopcu po prostu nie umiałam :>

Profil E-mail  

PostWysłany: 31 Sty 2010, 20:03 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB
Awatar użytkownika

Lamia napisał(a):
nie wiem, może dziewczynce łatwiej by mi było wytłumaczyć,

jak latwiej jak teraz mowia ze 12-13 latki juz maja @ a np. obie moje dziewczyny boja sie krwi :651: to jak mam im powiedziec prawde
moj T kto jak dziewczyny byly malutkie to im powiedzial ze to pod paszki jest zeby pot lapac :lol4: :lol4: :lol4: :lol4:

Profil E-mail  

PostWysłany: 31 Sty 2010, 20:17 
Maniak postów
Maniak postów
Awatar użytkownika

Dołączenie: 26 Paź 2009, 14:40
Imię: Ulka
anna luiza napisał(a):
jak latwiej jak teraz mowia ze 12-13 latki juz maja @

anna luiza jeśli się nie mylę, to dzieci uczą się w 4 klasie na temat miesiączki, czyli mają jakieś 9, 10 lat, tak że bądź spokojna do 13 lat będą już sporo wiedziały na ten temat

Profil E-mail  

PostWysłany: 04 Lut 2010, 13:05 
Totalny Maniak NB
Totalny Maniak NB
Awatar użytkownika

Dołączenie: 28 Kwi 2008, 20:41
Miejscowość: Warszawa
Imię: Olga
anna luiza napisał(a):
12-13 latki juz maja @

To chyba nie jest aż tak wcześnie, tylko normalnie ;) Pamiętam, że ja miałam 13 lat jak dostałam po raz pierwszy i byłam chyba jedną z ostatnich dziewczyn w klasie ;)

Profil E-mail  

PostWysłany: 04 Lut 2010, 13:32 
Maniak postów
Maniak postów
Awatar użytkownika

Dołączenie: 12 Wrz 2009, 09:26
Imię: Agata
A ja tam myślę, że te pytania to żaden problem o tyle, że wszystko można bardzo uprościć, a nawet trzeba, żeby dziecko lepiej zrozumiało i nie zostało zawalone informacjami, które by je przerosły. Np. co do okresu to wystarczy powiedzieć, że w pewnym momencie dziewczynki dojrzewają i mają co miesiąc trochę krwi w majtkach i muszą nosić opatrunki czyli podpaski i to jest normalne. Proste chyba :P I tak ze wszystkim można kombinować. Przecież nie będzie się tłumaczyć cyklu dziecku no :P

Profil E-mail  

PostWysłany: 08 Lut 2010, 19:11 
Nowy na forum
Nowy na forum

Dołączenie: 08 Lut 2010, 18:57
Ja również nigdy nie robiłam z tego problemu, zawsze staram się w prosty sposób to wytłumaczyć np. że każde dorosłe kobiety czasami noszą podpaski, żeby nie zabrudzić majteczek. Moim zdaniem należy bardzo poważnie podchodzić do pytań dzieci, wymaga to wielkiej cierpliwości jak wiecie ale się opłaci. Dzieci z którymi dużo się rozmawia szybciej się rozwijają - to też nie nowina ale czasem o tym zapominamy. :spokoj:

Profil E-mail  

PostWysłany: 22 Lut 2010, 16:17 
Fanatyk
Fanatyk
Awatar użytkownika

Dołączenie: 14 Wrz 2009, 15:31
Miejscowość: London
Imię: Asia
anna luiza napisał(a):
Lamia napisał(a):
nie wiem, może dziewczynce łatwiej by mi było wytłumaczyć,

jak latwiej jak teraz mowia ze 12-13 latki juz maja @ a np. obie moje dziewczyny boja sie krwi :651: to jak mam im powiedziec prawde
moj T kto jak dziewczyny byly malutkie to im powiedzial ze to pod paszki jest zeby pot lapac :lol4: :lol4: :lol4: :lol4:

nie moge :lol4: :lol4: :lol4: :lol4: :lol4: :lol4: :lol4: :lol4:

Profil E-mail  

PostWysłany: 20 Cze 2010, 14:57 
Nowy na forum
Nowy na forum

Dołączenie: 08 Maj 2010, 15:56
Imię: klitu
Powiem Wam tak. Udzielanie fałsyzwych odpowiedzi dzieciom moze spowodowac problemy potem - i to poważne. Bo oprócz tego ze muszą poukładać sobie w głowie sprawy dorastania to zdja sobie sprawe ze zostały kiedys oszukane.

Ja tłumacze wszystko po dziecinnemu ale zgodnie z prawdą.
Co wie moje dziecko?

Panie mają okres - leci krew. To bie boli, to nie jest złe. Dzięki temu panie moze miec dzieci. Panowie nie mają okeresu. Podpaski i tampony sa po to zeby nie pobriudzic majteczek.
Okres dostaj starsze dziewczynki - okoł o 13 roku zycia.
I wiele innych tematów juz załatwiłam- łącznie z tym skąd sie biorom dzieci. co znajduje sie w organizmie człowieka, czemu trzeba spać i jeść, dlaczego pan ma susiaka. kto to jest chłopak - dziewczyna (jako para), co to jest kradzież.

I info na temat złych ludzi, pokazywania swoich części ciała tylko mamie i tacie i lekarzowi (ale mama musi byc obok).

Dziecko i tak zrozumie to co chce i ile chce. Potem bedzie wiecej pytan ale nie zdziwi się jak ktos powie ze dzieci "robią" ludzie (para), i ze siusiak nie tylko służy do siusiana :P

Profil E-mail  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości